Хора с глас: Интервю с Enigma Chadelle

Ако обичате драг изкуството, навярно е заради страхотните шеги, великия грим, перуки и костюми или изпълненията на сцена. Тези хиперболизирани, забавни или съблазнителни образи на жена или мъж (без значение какъв е полът на изпълнителя) обаче започват пътя си от смелостта: исторически драг кралиците и кралете имат основно значение в историята на ЛГБТ+ правата. Все пак именно те са били на първа линия по време на бунтовете в Стоунуол през 1969, които дават начало на прайд движението по цял свят. Българската ъндърграунд нощна сцена е била платформа на култови драг артисти, а и ще бъде: днес поглеждаме към бъдещето, като ви запознаваме с драг кралиците от новото поколение.

Пълна версия на интервюто с Enigma Chadelle за книгата “Хора с глас”.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Какво означава ‘драг’ за теб?

За мен драгът е едно средство, чрез което успявам да канализирам креативната си енергия по начин, по който не съм могла допреди. Драгът ми позволява да бъда каквото пожелая в даден момент, да се превърна в образа на своето собствено въображение, а изпълнението му пред публика ми дава възможност да излея душата си пред хората, да им дам малко от себе си, да ги заредя с енергия и емоция и те да ми върнат същото.

Как би обяснила драг изкуството на едно пет-годишно дете?

Доста смесени чувства изпитвам по темата. От една страна е изключително важно да възпитаваме бъдещите поколения да бъдат каквито пожелаят, да живеят без ограничения и предразсъдъци, и да приемат различните от тях хора, за да намалее омразата, която до ден днешен присъства силно у мнозина. От друга страна, обаче, смятам, че драгът е изкуство, което не е предназначено за деца. То масово се изпълнява по нощни клубове, където децата нямат място.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от ENIGMA (@enigma.chadelle)


Какво е да си драг кралица в България през 2020 година?

С една дума – трудно. Трудно е, тъй като тази година поради пандемията има малко шансове за изява на местата, на които сме на работа, но не трябва да падаме по дух. И това ще мине.

Какво би казала на по-старите драг кралици?

Бих казала едно огромно благодаря! Това са хората, които са вървели, за да може ние днес да тичаме и са отворили много врати за нашето изкуство в световен мащаб. Те са тези, които не са се страхували да бъдат себе си в свят, който не ги е приемал и те са тези, които ще продължават да вдъхновяват бъдещи поколения млади ЛГБТ хора.

Какво е нужно, за да си герой?

Герой е човек, който е автентичен, смел, трудолюбив, всеотдаен и такъв, който поставя чуждите нужди пред своите и се бори за правата на общността си.

Прочетете интервюто с Monica Loca тук.

Прочетете интервюто с Jennifer Benediction тук.

Прочетете интервюто с Africa Benediction тук.

Прочетете интервюто с Avra Delano тук.

Прочетете интервюто с Malina Yank тук.

Прочетете интервюто с Венера Ангеликова тук.

Прочетете интервюто с Katrin Bardak тук.