Хора с глас: Интервю с Avra Delano

Ако обичате драг изкуството, навярно е заради страхотните шеги, великия грим, перуки и костюми или изпълненията на сцена. Тези хиперболизирани, забавни или съблазнителни образи на жена или мъж (без значение какъв е полът на изпълнителя) обаче започват пътя си от смелостта: исторически драг кралиците и кралете имат основно значение в историята на ЛГБТ+ правата. Все пак именно те са били на първа линия по време на бунтовете в Стоунуол през 1969, които дават начало на прайд движението по цял свят. Българската ъндърграунд нощна сцена е била платформа на култови драг артисти, а и ще бъде: днес поглеждаме към бъдещето, като ви запознаваме с драг кралиците от новото поколение.

Пълна версия на интервюто с Avra Delano за книгата “Хора с глас”.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Какво означава „драг“ за теб? 

Аварийната табела „ESCAPE“, измъкваща от обикновения живот. Това всъщност е едно от най-колоритните изкуства. Боравиш със свободата да изглеждаш различно и да влезеш в роли, които само си си фантазирал, че би могъл да бъдеш. За мен е магия всеки път – промяна на поглед, движения, суета превърната в артистизъм, игра на цветове.

Какво е да си драг кралица в България през 2020 година? 

Минали са над 150 години, откакто Фани и Стела, сценичните имена на двама мъже, са се разхождали първи в женски дрехи по улиците. Тогава полицията ги е разследвала като престъпници. Днес голяма част от хората отричат да знаят, да гледат, да попитат дори какво е това. Мен ме радва, че и не малка част оценява нашата работа, забавлява се с нас, докато сме на сцената. Знам това, защото имам обратна връзка с хората и наблюдавам едно ново младо поколение, което приема човека във всичките му форми. Не те пита дали си гей или драг, а дали обичаш да пътуваш и какви филми гледаш.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от 🥀A🥀V🥀R🥀A🥀 (@jesuis_avra)

Какво би казала на по-старите драг кралици?

Бих им казала, че щафетата, която предават е в сигурни ръце и сме им благодарни за пътя, който отъпкаха за нас.

Как би обяснила „драг“ на някой, който не знае какво е?

Бих показала драг. Който не го е чувал е по-добре да го види на сцена. След това едва ли би имало въпроси.

Какво е нужно, за да си герой? 

Всеки от нас е помагал на близък или непознат. Безкористното добро си е чист героизъм в днешно време. Просто не трябва да спираме да си помагаме.

Прочетете интервюто с Monica Loca тук.

Прочетете интервюто с Jennifer Benediction тук.

Прочетете интервюто с Africa Benediction тук.

Прочетете интервюто с Enigma Chadelle тук.

Прочетете интервюто с Malina Yank тук.

Прочетете интервюто с Венера Ангеликова тук.

Прочетете интервюто с Katrin Bardak тук.