Седем неща, които гей хората трябва да спрат да казват на бисексуалните

Бисексуалните се сблъскват редовно с глупави въпроси, задавани от хетеросексуалните и хомосексуалните. За много хора извън общността, границите на този тип ориентация са твърде размити и затова тя не се приема сериозно. Най-болезнени, обаче, са коментарите от хората, които се очакват да бъдат на страната на бисексуалните.

Гейовете и лесбийките познават добре трудностите на разкриването и затова би трябвало да проявят повече съчувствие. И докато бисексуалните могат да разчитат на много съюзници за подкрепа, те често са заобиколени от гей хора, които се изживяват като превъзхождащи и достойни да определят, дали някой е „достатъчно гей“, за да бъде част от общността. За да не се превърнете и вие в едно от тези чудовища, ви представяме седем неща, които в никакъв случай не трябва да казвате на бисексуалните си познати:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Та какво си ти?“

Извънземно, пратено от космоса, за да те уведоми, че има и други сексуални ориентации освен хетеро и гей.

„Значи ти си и на двата бряга, а?“

Уау, колко метафорично. Това е лошо начало. Бисексуалните не си избират на кой ‘бряг’ да са. Напротив, понякога те се чувстват толкова изолирани, че не могат да изплуват спокойно на нито един от двата ‘бряга’. Част от бисексуалните не се чувстват приети нито в гей общността, нито сред хетеросексуалните. Това може лесно да доведе до депресия, самота и други ужасни състояния. Според проучвания, бисексуалните страдат от повече психически заболявания от гейовете и лесбийките и намират за по-трудно да се разкрият.

„Бисексуалните са просто ненаситни.“

Независимо, дали ще го приемат на шега или ще се обидят, бисексуалните ще се почувстват неуместно от този коментар. Не са ненаситни, просто се опитват да живеят и оцеляват, като всички останали. Не ги съди, че спят с повече от един пол. И в никакъв случай, не им казвай, че са късметлии, щом са привлечени и към двата пола. Точно обратното, за тях е двойно по-вероятно да попаднат на ужасни партньори.

„Не можеш да имаш доверие на бисексуалните.“

Клишето, че бисексуалните са секс машини, които са способни да направят всичко зад гърба на партньорите си, е нереалистично. Бисексуалността често се асоциира с промискуитетност. Сякаш щом са привлечени към два пола, е задължително да са с двама човека едновременно. Също като хетеросексуалните и гей хората, някои бисексуални са в моногамна връзка, а други – не. Толкова е просто.

„В коя фаза си в момента?“

Луната има фази. Менструалният цикъл има фази. Бисексуалните нямат. Понякога си падат по хора от същия пол, понякога – по хора от противоположния. Няма специфична схема.

„Няма ли най-накрая да се разкриеш като гей или хетеросексуален/на?“

Бисексуалните не се разкриват като нещо друго. Всъщност, ако задаваш този въпрос, това означава, че те вече са се разкрили и ти пренебрегваш това. Още по-зле!

„Щях да бъда с теб, ако беше просто гей/лесбийка.“

Ужасен начин да откажеш на някого. Защо не измислиш по-човешко оправдание?