Въпросите, които хетеросексуалните трябва да спрат да задават

Съзнателно или не, хетеросексуалните хора често задават неудобни или обидни въпроси на гей познатите си. Ако питанията идват от чисто любопитство и интерес за нови знания, може и да сме окей с това. Не винаги случаите, обаче, са такива. Представяме ви някои от най-често задаваните глупави въпроси, които чуваме редовно:

„Кога реши да станеш гей?“

 
L’N’Q: House & Disco
 

Явно трябва още да се обяснява. Ако си хетеросексуален си представи някой да те пита: „Кога реши да станеш хетеро?“ Вероятно ще ти е трудно да намериш точния отговор. При гей хората е същото. Въпросът намеква, че различната сексуална ориентация е избор, а тя не е. Може би имат предвид: „Кога се разкри и кога за първи път прие сексуалността си?“ В такъв случай е най-добре да помислите за формулировката на въпроса. Сексуалността е нещо индивидуално и уникално. Най-често се проявява в края на детските години или началото на пубертета. Някои хора осъзнават сексуалната си ориентация на по-късен етап, но никой не я избира. За съжаление, все още съществуват гей хора, които ‘избират’ да водят хетеросексуален живот, защото се страхуват от отхвърляне или искат да оправдаят очакванията на семействата и приятелите си.

„Какво правите в леглото?“

Ако искаме да говорим за сексуалния ни живот, ние сами ще поставим темата. Ако най-добрия ни приятел е гей и иска лични съвети, ситуацията е различна и сме склонни да споделим. В повечето случаи, обаче, въпросът се ражда от досадно любопитство, което нарушава личното ни пространство. Ако сте толкова любопитни какво правят гей хората в спалнята, в интернет има достатъчно клипове, които ще ви покажат. Просто отворете браузъра си и не ни занимавайте лично.

„Кой е мъжът и кой e жената във връзката ви?“

Този въпрос предполага, че еднополовите връзки може да съществуват само под хетеронормативния модел. Освен това, той носи налага и обществените очаквания и стереотипи за ролите на половете. А това не е окей. Вместо да ни задавате този въпрос, попитайте се сами защо някой трябва да бъде разпознат като ‘мъж’ или ‘жена’.

„Познаваш ли братовчед ми, който е гей?“

‘Аз съм гей’ не е равно на ‘познавам всички гей хора на света’.

„Нужно ли е да ни се натрапвате?“

Да си открит и честен няма нищо общо с това да се натрапваш – дори това да означава изразяването на любов между двама партньори на публично пространство. Все пак, хетеросексуалните го правят също. Те натрапват ли ви се? Относно Прайд шествията – демонстрирането на гордост е важно, когато голям процент от обществото ни казва, че трябва да се срамуваме от сексуалността си. Смелото шестване по улиците е важно за всички нас, които се чувстваме застрашени по тях през останалата част от годината.

„Как знаеш, че си гей, ако никога не си бил с другия пол?“

Нека обърнем въпроса. Как знаеш, че си хетеросексуален, ако никога не си бил със същия пол. Как ще отговориш на този въпрос?

„Аз сладък ли съм? Щеше ли да бъдеш с мен, ако бях гей?“

Не ни е ясно, защо толкова хетеросексуални имат нуждата от одобрението на хора, към които нямат интерес.

„Чувал ли си за Исус Христос?“

Знаем накъде отива разговора, затова нека спрем още тук…