София Прайд направи дарение от 5 000 лева на Киев Прайд

 
BHK Banner
 

София Прайд и фондация GLAS подкрепи Киев Прайд с дарение от 5000 лв. в борбата им за по-добър живот за ЛГБТИ хората в Украйна и узаконяване на еднополовите партньорства в страната. Сумата беше събрана по време на София Прайд 2022 и първото издание на куиър стендъп комеди шоуто „Смей се с GLAS”, организирано от фондация GLAS и продуцент Оля Малинова („3 жени на микрофона”).

Всеки посетител на София Прайд имаше възможност да помогне на Киев Прайд със закупуване на тематичен коктейл или бургер от Скаптобар, под името Freedom, както и брандирани продукти от информационния център на Прайд.

Преди месец Киев Прайд стартира петиция за узаконяване на еднополовите бракове в Украйна. Това предполага промяна в конституцията, което заради войната е на практика невъзможно. Въпреки това, президентът Володимир Зеленски реагира положително и отговори с възможността за въвеждане на гражданско партньорство за двойки от един и същи пол.

Благодарим на нашите приятели от София Прайд за ангажираността и подкрепата. Нашата битка е двойна – за свободата на страната ни и за достойния живот на всички ЛГБТИ хора в нея”, благодари Лени Емсън, изпълнителен директор на Киев Прайд. „В разкъсаната от войната Украйна всеки ден може да последен и еднополовите двойки заслужават възможността да изградят официално признато семейство и имат същите права като останалите двойки.

Липсата на правна защита на еднополовите двойки е болезнен проблем във всички държави от Източна Европа, в които този въпрос все още не е решен. Заради войната в Украйна обаче, въпросът е особено остър. Докато ЛГБТИ хората се бият смело, защитавайки демокрацията и свободата, техните партньори нямат никакво законово право да се погрижат за тях, в случай на инцидент.” допълва Симеон Василев от фондация GLAS и София Прайд. „Надяваме се, че тази малка помощ ще помогне на Киев Прайд в извоюването на по-достоен живот”.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина