Протестиращи нападнаха Прайд в Грузия

Около 2000 анти-прайд протестиращи нахлуха на Прайд фестивала в грузинската столица Тбилиси в събота.

Контрапротестиращите нападнаха полицията и унищожиха реквизит, включително прайд знамена и плакати. Не се съобщава за пострадали хора от шествието.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Организаторите обвиниха властите, че активно се договарят с демонстрантите, за да прекъснат Прайд фестивала, но от министерството заявиха, че причината за допуснатите размирици е факта, че събитието е трудно за охраняване от грузинските власти.

Протестиращите успяха да намерят начини да влязат в пределите на събитието, но ние успяхме да евакуираме участниците„, заяви пред репортери заместник-министърът на вътрешните работи Александър Дарахвелидзе.

Никой не е пострадал по време на инцидента и в момента полицията предприема мерки за стабилизиране на ситуацията.

Директорът на „Тбилиси Прайд“ потвърди пред Ройтерс, че всички участници в събитието са били извозени с автобуси на безопасно място, но разкритикува полицейската охрана на събитието, което според нея за втора поредна година се провежда на закрито, за да се намали рискът от подобни протести с насилие.

Мариам Кварацхелия заяви, че крайно десни групи публично са подстрекавали към насилие срещу ЛГБТИ+ активисти в дните, предхождащи прайда, и че полицията и министерството на вътрешните работи са отказали да проведат разследване.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили, която често критикува правителството, повтори критиките към полицията, като заяви, че тя не е изпълнила задължението си като институция да защити правото на хората да проведат събитието безопасно.

Грузия се стреми да се присъедини към Европейския съюз, но управляващата партия „Грузинска мечта“ се сблъсква със засилени критики от страна на правозащитни организации и ЕС заради възприемания стремеж към авторитаризъм.