Нова Зеландия единодушно прие закон за самоопределяне

След близо 4-годишен дебат Новозеландския парламент прие закон за Самоопределението, който позволява на транс и небинарни хора да сменят документите си без нужда от медицинска намеса. Решението беше представено „в полза на приемането и иклузивността и срещу дискриминацията“.

Предложението бе внесено за първи път през 2018-та и беше прието след три прочитания на 9-ти декември. Законовите промени влизат в сила след буферен период от 18 месеца, през който ще се проведат допълнителни консултации с представители на ЛГБТИ+ общността как точно да се формализира процеса, как младите хора да изберат правилния за тях джендър и как системата да е максимално инклузивна за небинарните хора и съобразена с нуждите на различните култури в държавата.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Пред НЗ Хералд, представителката на Зелените в парламента Елизабет Керекере, лесбийка и дългогодишен транс съюзник споделя: „Този закон припознава, че тези които изпитват нуждата да сменят своя акт за раждане (и другите си индентификационни документи (бел. ред.) вече могат да го направят самостоятелно, без да има нужда съдилищата, родителите или случайни хетеросексуални хора, които нямат представа от проблемите им, да решават вместо тях.“ Министъра на вътрешните работи Ян Тинети пък определи приемането на закона като „ден за гордост в историята на Нова Зеландия“. Подобни закони вече са приети в няколко държави, сред които Гърция, Канада, Аржентина и др., но все още не е разпространена практика в повечето демократични държави. Подобни дебати са повдигани и в Испания, Германия и Великобритания, но за момента са оставени на изчакване.