Над 12 000 души бяха част от София Прайд 2022

Над 12 хиляди души взеха участие в 15-ото издание на София Прайд. Събитието е най-голямото шествие в подкрепа на човешките права в България. Участниците преминаха по улиците на столицата, а преди това се проведе грандиозен концерт. На сцената в подкрепа на каузата излязоха Камелия, Папи Ханс, Виктория, Hayes & Y, Мила Робърт, Прея, Дара Екимова, Рут Колева,  Liana Georgi и специалният гост от Украйна – певецът Constantine. Събитието премина без проблеми.

От сцената на София Прайд 2022 организаторите призоваха за толерантност и защита на равните права. Те разказаха за двете спечелени дела тази година – спечеленото дело „бебе Сара“ и делото „Стоянова срещу България“ във връзка с жестокото убийство на Михаил Стоянов в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.  Тази седмица се очаква решение на съда във връзка с нападението на Рейнбол Хъб.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Симеон Василев от фондация GLAS сподели след събитието: “След 15 години София Прайд все още липсват законодателни промени, гарантиращи сигурност и равни права за ЛГБТИ хората, както на всички граждани на България. Но Прайд постигна промяна и тя беше в лицата на всички тези над 12 000 души, с които бяхме заедно в събота. За големите промени обаче е нужна политическа воля и осъзнатост, че хилядите души на площада не са цветен карнавал, а ясен призив за действия.”

На събитието присъстваха посланиците и представителите от посолствата на Франция, Великобритания, САЩ, Дания, Италия, Люксембург, Ирландия, Швейцария, Румъния, Швеция, Норвегия, Нидерландия, Финландия, и Чехия, които поздравиха участниците от сцената.

Част от приходите по време на София Прайд ще бъдат дарени за Киев Прайд, който тази година не се проведе заради руската военна агресия в Украйна. Организаторите ще обявят пълната сума на дарението в профилите на София Прайд във Фейсбук и Инстаграм.

Тазгодишното издание на София Прайд се осъществява с подкрепата на Посолство на САЩ, Български фонд на жените, Walltopia, Ingram Micro, Paysafe, HPE, Mastercard, Absolut, Sutherland, EY, Merkle, JCDecaux и Accenture. Събитието се организира от Организационен комитет, включващ фондация GLAS, фондация Bilitis, Младежка ЛГБТ организация „Действие“, БХК и индивидуални активисти. София Прайд се провежда всяка година от 2008 насам.