Турция глоби ТВ канал заради гей двойки във видеоклип на Пинк

Турският върховен съвет за радио и телевизия (ТВСРТ) предприе мерки срещу телевизионния канал AS TV, след като телевизията излъчи видеоклипа към песента „Secrets.“

Клипът показва танцуващи разнополови и еднополови двойки, включително две целуващи се жени. Той не е категоризиран като нецензурен, но ТВСРТ реши, че съдържанието е неприемливо и глоби канала 17 000 турски лири (около 4600 лв).

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според органа, „еротичните танцуващи фигури от хомосексуален тип“ можели да окажат „отрицателно влияние“ на подрастващите.

Певицата Пинк не е коментирала случая, но фенове и ЛГБТ+активисти остро разкритикуваха решението.

През последните години Турция се движи към подобна на руската анти-гей политика по отношение на показването на хомосексуалност в медиите. Тази пролет турските власти заявиха, че страната няма да се върне в песенния конкурс „Евровизия“ заради видимостта на ЛГБТ+ участниците.

„Като обществена телевизия, ние не можем да излъчваме в 9 часа вечерта, когато гледат деца, австриец с брада и пола, който твърди, че няма пол и казва ‘Аз съм едновременно мъж и жена’,“ заяви директорът на телевизията. „Когато това се промени, ще се върнем в Евровизия.“