Петдесет нюанса целувки

Покажи ми как се целуваш и ще ти кажа кой си. Или с други думи, целувам се, значи съм… хетеро, гей, транс, интерсекс, куиър, небинарен и т.н. Да, защото, без значение от сексуалната ориентация или половата идентичност, всички обичаме да се целуваме. Кой по-умело, кой по-плахо. Важното е целувки да има. А те могат да бъдат толкова различни колкото са и хората по земята. Или цветовете на дъгата. Всяка със своята индивидуалност, със своето неповторимо значение, което двойката, тройката или колкото са целуващите се там влагат в нея.

Затова ви предлагаме да направим един бърз преглед на най-разпространените видове целувки с уговорката, че не претендираме за изчерпателност, нито за представителност. Но пък ви предизвикваме задължително да опитате някой от изброените по-долу варианти на 17 март, събота, по време на второто PROUD.bg парти в Yalta, чиято тема този път е French Kiss. А може и да станете новия Да Винчи на целувките като не следвате утъпканите пътеки (и устни), а си изобретите целувката, която работи само за вас и която никой никога не е опитвал досега. И кой знае, без да искате, така да откриете целувката на живота си.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Целувката по бузата
Ако някоя от страните ви попадне на подобна целувка, бъдете сигурни, че се харесвате на целуващия се, който търси всячески да ви го покаже. И за да не ви изплаши, като ви засмуче още от самото начало, подхожда плавно, опипвайки терена. Тоест бузата ви. Хитро, а? Ако мигновената ви реакция е да се отдръпнете, значи по-скоро не изпитвате нищо в замяна и е по-добре да отблъснете моментално възможна последваща атака. Ако усетите обаче, че това ви харесва и искате продължение, гледайте при повторния опит небрежно да обърнете лицето си така, че вместо върху бузата ви устните му да се приземят върху устните ви. А може и изобщо да не чакате, а да отвърнете на удара с друга, още по-обезоръжаваща целувка по бузата. Кой предвари, той завари.

Целувката “като гръм от ясно небе”
Очите и на двамата са притворени, а устните – здраво затворени. Докосвате се за миг и после тутакси се отдръпвате. Звучи малко нескопосано, но си има своите предимства. Като например позволява да тествате мекотата или твърдостта на неговите или нейните устни. И същевременно да проверите има ли някаква химия между вас, преди да предприемете каквото и да било. А самият факт, че при този първи опит устните и на двамата са затворени, запазва още малко мистерията помежду ви и хвърля предизвикателството да бъдете находчиви в подхода си как да проникнете в чуждата устна кухина. Затова тук е изключително важно да използвавате въображението си. И току-виж Сезам взел, че се отворил.

Целувката “печат”
Досещате се нали – прилепвате устни повърхностно, без никакъв език и после ги отдръпвате с тъповата усмивка, изписана по лицата ви. След което се долепвате и отдръпвате още няколко пъти по същия начин. Този вид целувка е колкото популярна, толкова и объркваща. Защото може да означава много неща – проява на интерес, началото на нещо повече, моментен изблик на емоции, следствие от внезапна еуфория, гаранция за приятелство, но и застопоряване в зоната на приятелството, което, ако имате чувства към човека срещу вас, може да бъде доста мъчителен проблясък. Във всички случаи, ако попаднете в клопката на целувката “печат”, едно е сигурно – между вас се случва нещо, но то не е съвсем ясно и оттам идва и чувството за неловкост, което обикновено я съпътства. Чарлс Дикенс май беше казал: “Никога не затваряйте устните си за онези, които вече са ви отворили сърцето си”. Вадете си сами заключенията, особено ако вече сте във връзка.

Френската целувка
Да си дойдем на думата. Ако има кралица на целувките, това е тя. Тя е целувката, за която всеки мечтае. Тя е алфата и омегата на всичко. Тя прави и разваля. Тя гради и руши. Играта между двата езика е прелюдия за всичко, което може да се случи впоследствие. Френската целувка ни позволява да разберем доколко човекът срещу нас “става” и дали му “става”. Умелостта или неумението, с което целува, макар и понякога измамно, често пъти ни подсказва къде се намира в спектъра на сексуалната опитност. С други думи, чрез нея установяваме първия по-дълбок (да, и в двата смисъла) контакт, изследваме за първи път и във всички посоки възможността да бъдем интимни един с друг. Само един съвет: молете се за две неща, когато той или тя си отвори устата – за повече хигиена и по-малко слюнка. Всяка промяна в посочените параметри би довела до нежелани последици.

Целувката “захапване”
Дали сте мегдан на езиците. Те са играли дълго време в устните ви кухини, обходили са всеки милиметър от тях. Предвкусили са обещанията за нескончаеми удоволствия и наслади. Остава ви да направите само едно нещо, преди да отлепите бърни и да се насочите към леглото, дарк руума, алеята зад клуба или отсрещния парк. Остава ви да го/я ухапете по устната. Да, точно така. Правилно сте разбрали. Да го/я ухапете. Е, не става въпрос да й откъснете джуката, а нещо по-нежно, но и леко настъпателно. Подсказка, че времето за целувки минава и може би сте стигнали до момента да вкарате и други части на тялото в играта. Ако френската целувка търпи да я правите със широко затворени очи, то при захапваащата й посестрима е добре да погледнете човека отсреща право в очите. По този начин ще дадете ясна заявка за нетърпението, което ви изгаря отвътре. Не пренебрегвайте този малък детайл. Понякога той е достатъчен да отключи дверите на познанството ви към нещо неочаквано. Като например готовността на партньора ви за малко по-нестандартен секс.

Целувката по едната устна
Ако все пак не си падате по екстремните спортове на целуване, винаги можете да избегнете захапването с тази по-ванилова вариация. Достатъчно е в нея да вложите повече нежност и по-малко сила. Просто плавно оттглете езика си и концетрирайте усилията си за известно време само върху една от двете устни на партньора ви. Внимание! Ако се увлечете твърде много, от приятно отклонение този вид целувка може да се разчете като симптом за странност или дори някаква маниакалност. Което неминуемо ще включи всички червени лапми в съзнанието на човека отсреща и ще го накара да отдръпне и езика, и тялото си от вас.

Целувката “а ла Спайдърмен”
Сещате се откъде идва, нали? От сцената в едноименния филм, в която Питър Паркър виси с главата надолу, докато неговата възлюбена Мери Джейн Уотсън повдига леко маската му и го целува в дъжда. Ясно е, че за нас простосмъртните подобен вид акробатични експерименти могат да се окажат доста сложни, да не кажем непосилни. Но не убивайте вярата в чудеса у себе си. Поне не все още. Никога не се знае дали от тавана на Yalta на 17 март някой секси Спайдърмен няма да реши да се спусне точно над вас и да ви покани на една по-различна целувка.