Отворено писмо до лидера на БСП за насилието над жени и позицията на ПЕС за ЛГБТИ права

На фона на бруталното изнасилване и убийство на журналистката Виктория Маринова и актуалната позиция на Партията на европейските социалисти, отворено писмо, адресирано до председателя на НС на БСП – Корнелия Нинова, бе публикувано на страницата на Младежка ЛГБТ организация “Действие”.

Писмото е отправено от Венета Лимберова (“Действие”), Симеон Василев (фондация GLAS), Пол Найденов (фондация “Ресурсен център Билитис”), Надежда Дерменджиева (Български фонд на жените) и Красимир Кънев (Български хелзинкски комитет).

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

“Уважаема г-жо Нинова,” започва писмото. “Обръщаме се към Вас с това открито писмо, за да Ви приканим да обмислите преразглеждане на позициите на Българската социалистическа партия по въпросите на джендър равенството, от една страна, и от друга – правата на ЛГБТИ общността.”

Едно от ключовите искания на писмото е за промяна на позицията относно научнообоснованото разбиране за разликата между пол и джендър и адресиране на насилието, основаващо се на джендър характеристики.

Засегната е и позицията на Сергей Станишев относно запазването на “джендър-неутрално определение на брака в Румънската конституция”.

“Призоваваме Ви да инициирате създаването на нови, ефективни мерки за справяне с насилието над жени и джендър-базираното насилие, както и да се обявите срещу погазването на правата на ЛГБТИ хората в България. Налага се предприемане на спешни законодателни мерки като криминализация на преследването, както и включване на престъпления с дискриминационен мотив сексуална ориентация и полова идентичност в Наказателния кодекс. Налага се и промяна в Закона за защита от домашно насилие, така че еднакво да защитава жертвите на насилие с партньори от друг пол и тези с партньори от същия пол.”

Цялото писмо може да прочетете тук .