Гол мъж се появи зад известен анти-ЛГБТ политик от Литва по време на онлайн събрание

Гол мъж се появи зад известния анти-ЛГБТ депутат от Литва Петрас Гражулис по време на онлайн конферентен разговор с парламентарната комисия. Гражулис е известен с хомофобската си реторика и противопоставянето на прайд събитията във Вилнюс.

Събранието бе излъчено на живо в YouTube канала на Seimas, а 13 минути след началото на предаването Петрас Гражулис включва камерата си за малко и зад него се вижда гол мъж. Според председателят на парламентарната комисия присъствието на външни хора до депутатите по време на събрания представлява опасност за интегритета на политиците и решенията, които се взимат. Колеги на Гражулис го защитиха, обаче, като споменаха, че е възможно голият мъж до него да е член на семейството му, който му е помагал с техническата част от разговора.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Томаш Раскевичюс, активист, който стана първият открит ЛГБТ+ член на литовския парламент през октомври, сподели пред PROUD.bg: „Петрас Гражулис е дългогодишен яростен враг на ЛГБТ правата в Литва. Той многократно се опита да въведе някои крайни ограничения за човешките права, като административни санкции за „хомосексуална пропаганда“, и използва реч на омразата по време на речите си. Реторитиките му бяха толкова силни, че фамилията му днес се използва разговорно като синоним за човек с крайно хомофобски възгледи.“