Филмът „Бягство“ е достъпен за свободно гледане онлайн

Амин е уважаван университетски преподавател, който иска да се ожени за дългогодишния си приятел, но преди това трябва да разкрие тайните, които е пазил 25 години. Като дете Амин бяга от Афганистан, след което 5 години се укрива в посткомунистическа Русия, преди на 16-годишна възраст да намери сигурност в Дания. Изпълнен с ужас, че трябва да разкаже истинската си история, тъй като е принуден да живее под фалшиво прикритие, измислено от трафикантите на хора, той иска да започне на чисто, жадувайки за почтен живот. Истината обаче е крита толкова дълго, че това е последният му шанс да я разкаже и да сподели истинската си самоличност, преди тя да бъде погълната завинаги от неговата фалшива същност. Амин смело споделя историята на своя живот с близък приятел, за да се почувства отново истински човек.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Филмът е получил редица награди сред които “Най-добър анимационен пълнометражен филм” на Европейски филмови награди ’21, “най-добър документален филм“, награда на Европейския университет Sundance ’21 – Секция „Световно кино – документални филми“ и Голямата награда на журито Оскар ’22, както и номинации за анимационен, документален и международен филм.

Анимационният филм, който беше част от София Филм Фест е достъпен за гледане напълно безплатно тук, а за филма може да гласувате и на Наградите LUX и  може да спечелите шанса да участвате в церемонията по връчване, която ще се проведе в Страсбург на 8 юни 2022 г. Крайният срок за гласуване е до 25 май 2022 г.