Наградите LUX: Станете част от най-голямото филмово жури в Европа

Наградата LUX на публиката се връчва от Европейския парламент и Европейската филмова академия в партньорство с Европейската комисия и мрежата от кинозали Europa Cinema. Европейската публика е поканена да се включи в журито, определящо победителя, и да даде своя глас.

Филмите, номинирани за наградата за 2022 г., са „Бягство“ (Flee) на режисьора Йонас Расмусен, „Великата свобода“ (Great Freedom) на Себастиан Майзе и „Quo Vadis, Аида?“ (Quo Vadis, Aida?) на Ясмила Жбанич. Гледайте и оценете филмите финалисти за наградата LUX и може да спечелите посещение в Страсбург.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Филмите се излъчват на киноекрани из цяла Европа и на онлайн платформи.  Как и къде можете да гледате филмите финалисти онлайн или в киносалони в България вижте на сайта на Европейския парламент. За да гласувате за предпочитания от Вас филм до 25 май 2022 г., отидете на https://luxaward.eu/bg#voting и го оценете с една до пет звезди.

С участието си в гласуването може да спечелите шанса да участвате в церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката, която ще се проведе в Страсбург на 8 юни 2022 г. Крайният срок за гласуване е до 25 май 2022 г. Окончателното класиране ще бъде определено, като бъдат събрани резултатите от гласуването на публиката и гласуването на депутатите в Европейския парламент, като всяка от двете групи има тежест от 50% за крайната оценка, съобщават от Европейски парламент.