Куиър артистът Закари Логан с първа изложба в България

Куиър художникът Закари Логан ще представи за първи път в България своя самостоятелна изложба Bodies of Land, която ще се открие на 9 септември в галерия Little Bird Place, София.

Закари Логан е съвременен канадски артист (роден 1980 г.), в чиито произведения специално място има връзката между човека и природата. Основни аспекти в произведенията му са пресъздаването на мъжката фигура, автопортрета като израз на определени идеи, куиър тематиката, сексуалността, стереотипите в обществото, човешкото присъствие.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Закари осъществява интересни връзки между ренесансовото изкуство, научната илюстрация, съвременни теми, предания за фантастични същества, между реалното и въображаемото. В картините му растения и животни се преплитат, създавайки човешки фигури. Човекът общува с птици, които не проявяват страх. Ликът на художника, без следа от погнуса или уплаха, е обсипан с насекоми, тялото му е покрито с пеперуди, неговите устни, брада, коса, пенис, очи, крайници се превръщат в естествено природно местообитание за цветя и птици или се трансформират в част от растенията и животните.

Настоящата изложба ще включва 14 произведения, някои създадени специално за това първо представяне на художника в България. Освен това, художникът ще създаде и серия изображения върху стените на галерията. Изложбата, курирана от друг артист Любен Домозетски, ще е съпътствана от каталог. В него освен представените в експозицията творби, са включени и някои по-ранни, ключови за творчеството на Закари Логан произведения. Това е първото издание, което галерия Little Bird Place осъществява с намерението избрани бъдещи изложби също да бъдат документирани чрез каталог.

Очаквайте съвсем скоро и ексклузивно интервю със Закари за Huge.bg