8 страхотни ЛГБТ филма от последното десетилетие, които ще ви разплачат

Да си куиър понякога е истинско предизвикателство. Изправяме се срещу трудности, непознати за хетеросексуалните и cis-полови хора. Трябва да се разкриваме пред семейство, приятели и колеги. Страхуваме се, че ще ни отхвърлят. Дискриминират ни на лично и политическо ниво.

Имаме силна нужда от любов и приемане, а понякога изграждаме стена около себе си, за да се предпазим. Един от малкото моменти, в които стената изчезва и емоциите ни се освобождават е когато седнем пред екрана и видим личните си изживявания, отразени в красиви истории. Затова ви представяме 8 страхотни филма от последното десетилетие, които ще ви въздействат и ще ви накарат да се чувствате по-малко сами.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Нормално сърце“ (2014):

„Нормално сърце“ е един от най-тъжните ЛГБТ+ филми изобщо. Той разказва историята на Нед Уийкс (ХИВ активист) и неговия живот по време на СПИН епидемията в Ню Йорк през 80-те. Продукцията на Раян Мърфи (известен със сериалите си „American Horror Story“, „Glee“ и „Pose“) e адаптация на известната пиеса на Лари Крамър и включва страхотен актьорски състав – Марк Ръфало, Мат Бомър, Тейлър Кич, Джим Парсънс, Джулия Робъртс  и други.

„Уикенд“ (2011):

Преди да направи сериала „В търсене“ (излъчван по HBO), режисьорът Андрю Хай покори сърцата ни с драмата „Уикенд“. Филмът разказва за двама мъже, които се срещат случайно и започват краткотрайна, но красива връзка, продължила само един уикенд. Режисурата впечатлява с реалистичния си стил, доближаващ се до документалния жанр.

„Момичето от Дания“ (2015):

„Момичето от Дания“ разказва истинската история на трансджендър художничката Лили Елбе. Също така, това е може би най-мейнстрийм филма на транс тематика, а съвсем изненадващо и един от най-добрите. Когато се абстрахираме от противоречивия избор на главен cis-полов актьор, не можем да отречем, че лентата е направена с нужната чувствителност по темата.

„Прайд“ (2014):

Макар и да не е типичната драма, „Прайд“ ще ви просълзи с позитивното си послание за единна общност. Филмът разказва истинската история на група гей активисти, които се обединяват, за да помогнат на семействата, засегнати от миньорските стачки във Великобритания през 1984 – важен момент в историята на английската ЛГБТ общност.

„Holding The Man“ (2015):

„Holding The Man“ е емоционална адаптация на красивия мемоар на Тимъти Кониграв, разказващ историята на 15-годишната му връзката с Джон. Двамата се запознават през 70-те в Австралия, а силата на любовта им ще преобърне представите ви за отдаденост.

„Карол“ (2015):

В „Карол“ Кейт Бланшет влиза в ролята на зряла жена през 50-те години на 20-ти век, която се впуска в забранена любовна афера с млада фотографка. Хомофобията и ревността, които ги заобикалят оказват неочаквано (или очаквано?) въздействие върху връзката на двете.

„Лунна светлина“ (2016):

„Лунна светлина“ е история за порастването, проследяваща живота на беден афроамериканец в Маями. Филмът се радва на голяма популярност при излизането си и на церемонията по връчването на Оскарите през 2017 спечели три награди. Сюжетът ще въздейства на всеки, който е преминал през трудности, докато приеме сам себе си.

„Призови ме с твоето име“ (2017):

Подобен списък е невъзможен без шедьовъра „Призови ме с твоето име“, който само за две години се превърна в един от най-обичаните гей филми за всички времена. Въпреки неизбежните критики, срещу които се изправи, красивата адаптация на романа на Андре Асиман описва перфектно емоциите на първата любов.