8 ЛГБТ+ сериала от миналото, които да изгледате по време на карантина

Колко време от карантината си прекарвате в леглото и на дивана? Може би не е толкова лоша идея да оползотворите част от това време, обръщайки поглед назад към няколко телевизионни ЛГБТ+ класики. Вече нямате никакво извинение за това да не познавате най-революционните и важни сериали, разказващи за представители на нашата общност. Нашите препоръки са:

Queer as Folk (2000-2005):

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Британската версия на „Queer as Folk“ остава по-любима на част от зрителите, но американската адаптация несъмнено разгръща концепцията на шоуто по-амбициозно и успява да засегне по-голямо разнообразие от теми. Продукцията на HBO разказва за живота на група гей приятели в Питсбърг и сложните им взаимотношения.

Уил и Грейс (1998-2006; 2017-2020):

Известната ситком комедия „Уил и Грейс“ разказва за гей адвокат, който живее с най-добрата си приятелка, която е интериорен дизайнер. Сериалът е революционен за мейнстрийм телевизията в САЩ в края на 90-те години. Най-приятната изненада е, че епизодите от последните години не отстъпват особено по качество на по-старите.

The L Word (2004-2009):

„The L Word“ е за лесбийките това, което е „Queer as Folk“ за гей мъжете – основополагащ сериал, страдащ от своите недостатъци, но оставил важен отпечатък върху зрителите си. Продължението „The L Word: Generation Q“ също предизвика голям интерес през последните години.

Tales of the City (1993):

Литературната поредица на Армистед Мопен бива адаптирана за телевизията за първи път през 1993 година, а персонажите включват разнообразие от ЛГБТ+ герои, включително култовата трансджендър хазяйка Олимпия. Netflix поредното продължение преди година, но то бе разкритикувано от зрителите като по-слабо.

Please Like Me (2013-2016):

Австралийската продукция „Please Like Me“, създадена от култовия Джош Томас, разказва за живота на млад протагонист, който осъзнава, че е гей след провалената си връзка с момиче. Сериалът ще ви накара да се смеете с глас, само за да разбие сърцето ви с драматичната си развръзка.

Looking (2014-2015):

През първия си сезон HBO промотира „Looking“ като „“Сексът и градът“ за гей хора“. Разбира се, подобно описание далеч не описва достатъчно ясно и добре смисления проект, разказващ за динамичното ежедневие на Патрик, Агустин и Дом… а, да, не е редно да пропускаме и сексапилния Раул Кастильо в ролята на Ричи.

Transparent (2014-2019):

„Transparent“ на Джил Солоуей е поредната история за дисфункционално семейство, но главната героиня се разкрива като трансджендър на по-късен етап от живота си. Сериалът бе помрачен от обвиненията за сексуален тормоз насочени към главния актьор Джефри Тамбор, но Солоуей успя да сложи задоволителен край на проекта с неочакван епизод, без участието на Тамбор.

Pose (2018-):

Категорията е: бъдеща телевизионна класика. Актуалната сага на Раян Мърфи ни връща към края на 80-те и началото на 90-те години – златната ера на балната сцена в Ню Йорк. Сериалът е празненство на ‘избраното семейство’ и на таланта на цветнокожите транс жени и артисти.