Довиждане, Хънтър

Преди няколко седмици, в началото на юли, почина на 86-годишна възраст една от легендарните холивудски звезди и гей икони Таб Хънтър. Ослепителната му външност и неоспоримият му актьорски талант го поставят редом със знаменитости от 50-те като Марлон Брандо, Уорън Бейти, Пол Нюман и Джеймс Дийн, които с появата си на големия екран променят мигновено стандартите за мъжка красота, властвали в Холивуд до онзи момент. Те въвеждат една по-модерна версия за мъжественост, която се характеризира с атлетична физикалност и силно изразена емоционалност – нещо невиждано, дори скандално в сравнение с благонадеждните, добре облечени и сдържани мъжкари от предходното поколение като Хъмфри Богарт, Кларк Гейбъл, Грегъри Пек и Кари Грант.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Хънтър е може би най-известен с ролята си във филма “Проклетите Янкис” (Damn Yankees) от 1958 г., в който прави прехода от поддържащи към главни мъжки роли. Сред актрисите, с които е делил екрана, са Натали Ууд, Дороти Малоун, Деби Ренълдс и София Лорен. В по-зрелите години от кариерата си участва в знакови куиър филми като “Полиестер” (1981) на американския режисьор Джон Уотърс заедно с легендарната драг кралица Дивайн, с която играе в още една лента – “Страсти в пясъка” на режисьора Пол Бартел от 1985 г.

Хънтър е роден през 1931 г. в Ню Йорк с името Артър Гелийн, което по-късно решава да замени с псевдонима, с който е познат и до днес, за да се впише по-добре в маркетинговата машина на Холивуд. Пробивът му на големия екран се случва през 50-те, когато Warner Bros. го наема като щатен актьор на постоянен договор – разпространена практика в киноиндустрията докъм 70-те години на миналия век, когато големите киностудиа започват да губят влияние и пари, докато едно ново поколение режисьори-звезди изгрява на небосклона – Франсис Форд Копола, Робърт Олтман, Джордж Лукас, Брайън Де Палма и Мартин Скорсезе.

Хънтър се доказва и като доста талантлив певец – още в началото на кариерата си той жъне комерсиален успех и се конкурира успешно с рок легенди като Елвис Пресли. През 1957 г. парчето му Young Love се задържа цели 6 седмици на върха на класациите, което кара Warner Bros да създаде звукозаписната компания Warner Bros. Records – ход, продиктуван от опасенията на управителя на филмовото студио Джак Уорнър, че компанията му няма да може да се възползва подобаващо от радио популярността на Хънтър.

Подобно на мнозина други холивудски актьори от тази величина, дълги години Хънтър крие своята хомосексуалност, за да избегне възможни негативни последствия за кариерното си развитие. Той се разкрива публично едва през 2005 г., дълго след като достига зенита на славата, когато публикува мемоарите си Tab Hunter Confidential: The Making of a Movie Star. Причината да предприеме тази стъпка се дължи на дългогодишния му интимен партньор Алан Глейзър, който го предупреждава, че някой планира да напише неодобрена книга за него. Тогава Хънтър решава да вземе нещата в свои ръце и да предвари събитията, като разкаже истинската си история от първо лице.

„Ако се бях разкрил в началото на кариерата си през 50-те, просто нямаше да имам никаква кариера”, казва Хънтър в интервю от 2017 г., цитирано в списание OUT. “През последните 60 години Холивуд не се е променил много. Не съм говорил за сексуалността си, докато не публикувах автобиографията си”. И добавя в същото интервю: “Когато излезе книгата, филмовата ми кариера отдавна беше приключила. Вярвам, че сексуалността е твърде личен въпрос. Не ходя да го обсъждам наоколо. Наричайте ме старомоден в това отношение”.

Причината за кончината на актьора е кръвен съсирек, довел до сърдечен удар. Глейзър, който му е бил партньор в продължение на повече от 30 години, заявява пред изданието The Hollywood Reporter, че смъртта на звездата е била “неочаквана и внезапна”. Един от представителите на новото поколение открито гей актьори в Холивуд – Закари Куинто – казва в Instagram, че Хънтър е “пионер на себеприемането”, който преминава “през този свят под пътеводната светлина на автентичността”.

В момента Куинто работи над филм, който разказва за връзката на Хънтър с друг знаменит и прикрит холивудски актьор – Антъни Пъркинс, известен с ролята си на Норман Бейтс в “Психо” на Алфред Хичкок от 1960 г. Двамата се виждат тайно в продължение на няколко години, докато киностудиото, за което работи Пъркинс – Paramount, не му налага да прекрати взаимоотношенията им, разкрива Хънтър пред списание Advocate през 2015 г. През 1992 г. той възнамерява да възобнови прекъснатия контакт с Пъркинс, но още преди да вдигне телефона, до ушите му достига новината, че актьорът е починал от усложнения, свързани със СПИН.

Таб Хънтър (вляво) и Рудолф Нуреев, около 1968 г.

Ако искате да се потопите в живота и личността на Таб Хънтър, не пропускайте да гледате документалния филм Tab Hunter Confidential от 2015 г. на режисьора Джефри Шварц, продуциран от Алан Глейзър.

Таб Хънтър (вляво) и Антъни Пъркинс