PROUD.bg Review: Pale Waves се отдават на поп-пънк носталгия в „Who Am I?“

За първи път чухме за Pale Waves през 2018 година с издаването на дебютния им албум „My Mind Makes Noises“. Тогава много световни критици им поставиха етикета „протежета на The 1975“ – причината за това не беше единствено звученето им, но и присъствието на George Daniel и Matthew Healy на продуцентския стол. Бандата от Манчестър изглеждаше обречена на бърз успех след награди от BBC и списание NME, а вторият им запис „Who Am I?“ се появи на бял свят преди дни. Дългото чакане бе следствие не само на пандемията, а и на творчески блок и почти фатална катастрофа с автобус по време на турне.

Този път Heather Baron-Gracie и компания бягат от сравненията, които предния албум породи, и правят рязък завой към носталгичното поп-пънк звучене, което бе модерно в началото на века. 11-те парчета в „Who Am I?“ звучат като спойка между ранната Avril Lavigne и кънтри периода на Taylor Swift. В тази промяна няма нищо лошо, но голяма част от песните не звучат достатъчно убедително.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Не може да отречем, че този път Pale Waves са се справили с подбора на правилните сингли – откриващата „Change“, бъдещият лесбийски химн „She’s My Religion“ и енергичната „Run To“ без никакво съмнение са най-силните моменти в записа. Особено приятно впечатление правят инклузивните текстове и смелостта на вокалистката да заявява себе си все по-открито и по този начин да вдъхновява хилядите си фенове по света. Темата за идентичността присъстваше и в дебюта на английската банда, но от тогава Heather-Baron Gracie се разкри като лесбийка, а барабанистката Киара Доран – като non-binary.

За съжаление, голяма част от останалите композиции не се запомнят с нищо и звучат твърде еднакво. „You Don’t Own Me“ има потенциала да бъде жестока бунтарска ‘f*** you’ песен, посветена на онези, които критикуват всяка крачка в живота ти, но вместо това се разгръща като клиширана PG-13 песен, която би звучала на място в посредствена тийнейджърска комедия на Disney Channel. От продукцията и смесването на звука също има какво да се желае. Вокалите понякога звучат твърде шумно, но е възможно това да е търсен ефект.

Слушайки „Who Am I?“ на Pale Waves, трудно може да си говорим за величествен провал. Напротив, записът звучи приятно като фонова музика, но претенциите му да бъде нещо повече от това не са оправдани.

Слушайте „Who Am I“ на Pale Waves в Spotify