PROUD.bg Review: Избраното семейство в „Греховно“

Борбата на куиър общността да обича и живее свободно продължава по цял свят и имаме много поводи да се чувстваме обнадеждени за бъдещето. Обръщайки поглед назад, обаче, си даваме сметка, че този дълъг поход към прогреса винаги е бил осеян от триумфи и трагедии. Една от най-тежките ери за ЛГБТИ+ хората е СПИН епидемията през 80-те години, която продължава да служи за вдъхновение на редица автори в сферата на киното и литературата.

Новият сериал на Ръсел Дейвис (легендарния режисьор на британския „Queer as Folk“) „Греховно“ не изненадва с невиждан сюжет, но предизвиква емпатия към героите и въздейства майсторски на зрителя. Ричи, Роско и Колин започват нов живот в Лондон. Отначало тези млади хомосексуални мъже са бегли познати, но скоро стават близки и заедно с най-добрата си приятелка Джил се впускат в приключението на новия си живот. Непознат до момента вирус ХИВ обаче ги изправя пред изпитания, които никога не са си представяли. Годините минават, а те узряват в надвисналата сянка на коварната болест, решени да живеят и обичат по-пламенно от всякога.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Сред ключовите теми в сериала е тази за избраното семейство – не е трудно да прокараме паралели с популярния „Pose“ на Райън Мърфи, разказващ за балната култура в Ню Йорк в края на 80-те и началото на 90-те години. Приятелството между главните герои остава на преден план през всичките пет епизода. Всеки от персонажите бива изграден умело и представен като комплексна личност с отличителни качества и уникален чар. Оли Александър, Омари Дъглас, Натаниел Къртис и Калъм Скот Хауълс играят ролите си динамично, а красивата Лидия Уест открадва сърцата на зрителите с може би най-богато нюансираната игра от целия актьорски състав.

Драматичността на историята е балансирана от страхотен и лековат хумор. Саундтракът напомня приятно за историческия и културен контекст на 80-те години, макар и Ръсел Дейвис да избягва умишлено фетишизирането на отминали епохи, познато на вече споменатия Райън Мърфи. Въпреки тъжната съдба на много от героите, сериалът не стигматизира, а по-скоро празнува сексуалността на гей хората със сцени, които са реалистични, секси и красиво заснети.

СПИН епидемията е многократно предъвквана тема в киното и телевизията, но „Греховно“ успява с лекота да се отличи като един от най-добрите куиър сериали от последните години. И докато много гей хора избягват да асоцията с темата, травмата от този тъжен исторически период винаги ще бъде част от колективния ни опит като общност, а автентичното разказване на истории за епидемията ще ни дава възможност да почитаме жертвите по един красив начин.