PROUD.bg Review: Ейдън Томас смесва латино културата с транс фентъзи в романа „Cemetery Boys“

Транс момче, решено да докаже пола си на традиционното си Latinx семейство, призовава призрак, който отказва да премине отвъд в паранормалния YA дебют „Cemetery Boys” на Ейдън Томас, описан от Entertainment Weekly като „новаторски“.

Кратко обобщение на книгата:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Ядриел е призовал призрак и сега не може да се отърве от него.

Когато традиционното му Latinx семейство има проблеми с приемането на истинския му пол, Ядриел е решен да се докаже като истински brujo (от испански: магьосник). С помощта на своята братовчедка и най-добра приятелка Марица той сам изпълнява ритуал, с който е решен да открие призрака на убития си братовчед и да го освободи.

Призракът, който той призовава, всъщност се оказва този на Джулиан Диас, местното „лошо момче“, който обаче няма намерението тихо и спокойно да премине в отвъдното. Джулиан е решен да разбере какво му се е случило и да завърши някои недовършени задачи на земята. Оставен без избор, Ядриел се съгласява да помогне на Джулиан, така че и двамата да получат това, което искат. Но колкото по-дълго време прекарва Ядриел с Джулиан, толкова по-малко иска да го остави да си тръгне завинаги.

Лични впечатления от книгата:

Абсолютно заобичах тази история. Това е един прекрасен и фантастичен дебютен роман, който освен всичко останало може да бъде наречен и значим за ЛГБТ+ общността.

Онова, което впечатлява най-силно в книгата е това колко богат на култура и разнообразие е сюжетът. За мен сред най-отявлено открояващите се части на този роман бяха самите герои. Всеки един от тях има своя история и произход и дори с малки подробности Ейдън Томас успява да направи героите достъпни и читателят лесно започва да задържа вниманието си и да се интересува от всичко, което те имат да кажат или направят.

Протагонистът Ядриел е транс момче, което расте в своето Latinx семейство, където магическото им наследство следва своята стриктна йерархия и традиции. Но Ядриел е готов на всичко, за да докаже пред най-близките си своята полова същност и това, че е достоен да бъде признат като истински brujo (магьосник), способен да изпълнява дълга, идващ с това призвание.

Това е може би първото ми четиво, в което главният герой е с транс идентичност. Вярвам, че е изключително важно и значимо да имаме все повече популярни книги с главни герои, които представят различни полови, културни, етнически и сексуални принадлежности. Друг много отличаващ се и интересен елемент от „Cemetery Boys” беше репрезентацията на културата на Latinx обществата.

Ядриел е от литературните персонажи, който читателят лесно може да заобича; да изпита загриженост за него и да забележи колко важна е неговата история. При герой като Джулиан се откриват също забележителни черти на силно изразен персонаж: харизматичен образ със собствен глас и история. Динамиката между Ядриел  и Джулиан е красива, забавна и много искрена, караща читателя да иска да прочете още за техните взаимоотношения.

Снимка: Бож Димитров

Всеки от поддържащите герои в книгата блести по свой собствен начин, като отявлено впечатление прави Марица, братовчедка и най-добра приятелка на Ядриел, която се формира като един добре изграден, енергичен, непоколебим и упорит персонаж.

“Cemetery Boys” е успешна комбинация между young adult жанра и фентъзито, но истинската сила на книгата е в неподправения изказ и богатата репрезентация. Това е история, пълна с магия, любов, страхове, себеоткриване, приемственост и борба за личната идентичност. А дори онези моменти на предсказуемост в хода на историята не успяват да развалят по никакъв начин цялостното изживяване и удоволствието, което книгата остава в читателя след края си.

За автора:

Ейдън Томас е сред бестселър авторите на „Ню Йорк Таймс” с магистърска степен по творческо писане. Родом от Оукланд, Калифорния, понастоящем живеят в Портланд, Орегон. Като куиър, транс и Latinx, Ейдън Томас се застъпва категорично за разнообразно представяне във всички медии. Специалните таланти на Aiden включват: цитиране на сериала The Office, безполезни любопитни факти, Jenga, завършване на изречения с „is my favourite“ и убиване на паяци. Ейдън е известен с това, че не може да отгатне края на книгите и филмите и организира техните лавици за книги по цвят.

Дебютният им роман, “Cemetery Boys” , излиза на пазара на 1 септември 2020 г.