Япония отбеляза пет години от смъртта на легендарната гей порно звезда Ко Масаки

На 18 май се навършиха пет години от преждевременната смърт на Ко Масаки – влиятелна личност за огромна част от ЛГБТ младежите в Източна Азия. За хората на Запад може да звучи странно, че гей порно актьор е модел за подражание на жадните за подкрепа ЛГБТ хора, но на Изток, където да си открито гей не се приема толкова добре, той е бил просто това. И много повече.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Масаки умира едва на 29 години от перитонит, причинен от апандисит. Любопитно е, че повечето гей порно звезди по онова време са носели очила за плуване или маски за лице, когато са се снимали, за да прикрият самоличността си. Ко Масаки е бил от първите, които не са се прикривали по какъвто и да е начин. Той не се срамува от сексуалната си ориентация и живее живота си като открито гей мъж. Благодарение на това в днешно време все повече гей порно актьори на Изток не се притесняват да се показват във филмите си.

В годините преди неочакваната си смърт Ко обикаля Тайланд и Китай, където се среща с фенове – нещо, което азиатските звезди преди него не са смели да направят заради страх от физически и психически провокации. Ко дори се появява със своя партньор Тен Тен в редица музикални видео клипове и уеб сериали, за да разпространи посланието за приемане и отвореност. Във видеото на Аюми Хамасаки към песента How Beautiful You Are виждаме как двойката се целува, което е рядкост в японските медии.

Дори и да не сте фенове на порнографията, не можете да отречете, че Ко Масаки е силно вдъхновяваща личност. Той променя индустрия от хора, които се страхуват да се разкрият. Освен това е един от най-активните застъпници за равноправие на ЛГБТ хората в родината си. Когато първата еднополова двойка получава свидетелство за партньорство и празнува сватбата си в Tokyo Disney Resort, Масаки не закъснява да отговори на туита им с думите: „Поздравления! Вашата прекрасна сватба ще е вдъхновение за всеки, който се колебае да направи първата стъпка“.

Автор: Crimson Firewill (псевдоним)