Какво означават различните прайд флагове?

Всяка година знамето с цветовете на дъгата се развява гордо на прайд шествията по цял свят. То отразява красотата и многообразието в ЛГБТ+ общността. През 1978 година Гилбърт Бейкър създава оригиналната версия на флага, а от тогава до сега различни дизайнери и активисти правят вариации на флага, представящи отделни общности, криещи се под куиър чадъра. Тези флагове не са заместител на оригиналното знаме, а отразяват солидарността с различните идентичности и техните индивидуални преживявания и нужди. Представяме ви някои от флаговете, които е най-вероятно да срещнете:

Флагът на Гилбърт Бейкър:

 
L’N’Q: House & Disco
 

За първи път развят на прайд в Сан Франциско на 25 юни 1978 оригиналният флаг е дело на американския художник и гей активист Гилбърт Бейкър. Според него розовото е символ на секса, червеното – на живота, оранжевото – на изцелението, жълтото – на слънцето, зеленото – на природата, тюркоазеното – на магията, синьото – на спокойствието и розовото – на духа.

Традиционният прайд флаг:

През 1979 година розовият и тюркоазеният цвят отпадат от флага. Версията с шестте останали цвята се използва най-често и до днес.

Флагът на „More Colour, More Pride“:

През 2017 година организацията „More Colour, More Pride“ от Филаделфия представя вариацията на знамето на дъгата, което изразява съпричастност с цветнокожите представители на ЛГБТ+ общността и Black Lives Matter движението.

Трансджендър прайд флагът:

Транс прайд флагът е създаден от Моника Хелмс (открита транс жена) през 1999 година. Той включва два цвята, които обичайно свързваме с бебетата от мъжки и женски пол – бледо розово и бледо синьо, а белия цвят по средата представя тези, които са интерсекс или са в процес на преход.

Джендърфлуид флагът:

Джендърфлуид флагът включва пет хоризонтални линии, а петте цвята отразяват различни аспекти на пола – розово за женственост, синьо за мъжественост, лилаво за женственост и мъжественост едновременно, черно за липса на пол и бяло за всички полове.

Небинарният флаг:

Небинарният флаг е създаден от 17-годишният Кай Роуан през 2014 година. Той се състои от четири цвята – жълто за тези, които не се вписват в бинарните представи за пол, бяло за тези, които се припознават във всички полови идентичности, лилаво за тези, които се идентифицират като смесица между мъж и жена и черно за тези, които не се припознават като нито един пол.

Лесбийският прайд флаг:

Официалният лесбийски прайд флаг включва седем различни оттенъка на розовото, оранжевото, бялото и червеното. През 2018 година стана популярна и вариация на флага с отпечатък от червило в един от ъглите, която представя по-женствено изглеждащите лесбийки, но той бе разкритикуван като дискриминиращ спрямо по-мъжествените лесбийки.

Бисексуалният прайд флаг:

ЛГБТ+ активистът Майкъл Пейдж създава бисексуалният флаг през 1998 година за да увеличи видимостта на общността. Знамето се състои от три цвята: пурпурен – символизиращ еднополовото влечение, синьо – символизиращо хетеросексуалното влечение и бледолилавия, който представя влечението и към двата пола.

Пансексуалният прайд флаг:

Подобно на бисексуалният прайд флаг, пансексуалният също се състои от три цвята, символизиращи привличането към човека, независимо от неговия пол или привличането към всички полове. Синьото представя привличането към мъжете, розовото – към жените и жълтото – към хора, които не се идентифицират като нито едно от двете.

Интерсекс прайд флагът:

През 2013 година Морган Карпентър създава интерсекс флагът. Той се състои от две цвята – жълто и лилаво, които се смятат за най-неутралните цветове за пол, а кръгът символизира цялостта и потенциала.

Асексуалният прайд флаг:

Както всички флагове в списъка ни, асексуалният прайд флаг се състои от хоризонтални ленти. Черното означава асексуалност, сивото означава демисексуалност (демисексуалните не изпитват сексуално влечение към хора, които не чувстват близки), бялото представя съюзниците, а лилавото – общността.