Sofia Queer Forum 2021: Донка Кьосева

Здравей! Би ли се представила на читателите на PROUD.bg?

Казвам се Донка Кьосева. Завършила съм Актьорско майсторство за драматичен театър, а преди няколко години се събуди интересът ми към огъня и неговото овладяване. Към момента другото ми призвание е да бъда част от страхотен екип в Младежки център Пловдив, там съм образователен медиатор. Обичам да пиша и поезия на ромски и български език.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Как се зароди идеята за извършване на социалната дейност, какво те мотивира да си медиатор? Какви трудности срещаш?

Харесва ми да мотивирам, да бъда полезна и да виждам резултати от трудът си. Трудностите биват най-различни, особено с тази обстановка заради пандемията.

Какво означава за теб общността?

За мен е важно хората със сходни интереси и проблеми да се подкрепят. Не ми харесва да се поставям в рамка. Това, че чувствам своята принадлежност към дадена общност съвсем не значи че всичко в нея ми харесва, но се старая да взема само положителните неща и ако имам възможност да допринеса за промяната към по добро.

Какви паралели намираш между ромската ЛГБТ общности?

Приемане на различното. Поставяне на стереотипи и предразсъдъци. Всяка общност си има своята специфика, което я прави уникална.

Какво е да си част от две общности?

Понякога биваш отхвърлен и от двете общности *смее се*. За мен най-важното е да бъда себе си и да правя това което ме прави щастлива.

Каза че се занимаваш и с поезия. Би ли споделила малко повече за тази своя страст и някои произведения?

Голяма част от нещата, които пиша са на ромски и разбира се винаги имат превод, за да бъдат разбираеми за по-голям брой хора. Това, което ще ви споделя е едно много специално произведение посветено на моята половинка.

„не познавам жена си

тя е глас от умът ми

затова е винаги с мен

взимам я в сънят си и

там създаваме Слънца

не я докосвам

прегръщам я с очи

направена е от сняг

 

от кой свят ли е наистина

не я познавам не е моя, но преди

да ме вземе в ръцете си

бях нейна

не мога да кажа че я обичам

само душата ми целува

невидимите и нозе“

–-

„na pindjarava mi romnya

voi si sezi katar mi godi

ondan si sep mansa

lava la ando mo sono tai

uthe kerasa Khama

na eleima la

dava la angali yakhenca

kerdi si ivustar

sae dyniastar li si

 

chaches na pindjarava la

nanai meri, ale angle

te lel man ande pe vasta

sinomas lakeri

nashti te vakerav kai dekhav la

sade mo vogi chumizela

i pire lake“

Тази събота на 30-ти октомври в галерия DOZA от 19:00, Донка и нейната партньорка Ива ще направят пърформънс на тема „Любовта между две жени“, част от “Куиър Рома. Силата е в нас”, в който Донка ще представи свои произведения.

Събитието ще се осъществи спрямо всички необходими и последни противоепидемични мерки, като ще допуска лица чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR. 

“Куиър Рома. Силата е в нас” е тазгодишното издание на София Куиър Форум, посветено на куиър идентичностите сред малцинствата от ромски произход и техният жизнен опит в международен контекст. Тази година Sofia Queer Forum си сътрудничи с Арт фондация ДОМА, която организира събитието в партньорство с Национален фонд “Култура”, програма “Социално-ангажиани изкуства”.