PROUD.bg Review: MARINA се завръща с гръм и трясък в „Ancient Dreams In a Modern Land“

MARINA е модерна гей икона за много куиър слушатели, които си падат по алтернативното звучене. В това няма нищо случайно – започнала музикалната си кариера като едно от лицата на Tumblr вълната, продължила най-ударно между 2010 и 2015 година, певицата с гръцки корени премахна „& The Diamonds“ от псевдонима си през последните години, но продължи да бъде все така близка с фен базата си и откровена в себеизразяването си.

Петият ѝ студиен запис „Ancient Dreams in a Modern Land“ излиза на музикалния пазар две години след противоречивия „Love + Fear“, който предизвика смесени реакции с по-комерсиалното си звучене и на пръв поглед разпиляната си концепция. Как бихме описали звученето на MARINA през 2021 година? Ако Kate Bush беше родила дъщеря вместо син през 1998 година и тази дъщеря се опитваше да издава музика, тя най-вероятно щеше да звучи по този начин.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Аранжиментите са ударни и концертни, с почти DIY-атмосфера, а в парчетата се долавя осезаем гняв предизвикан от състоянието на света през тези объркващи времена. Пандемията повиши чувствителността ни по теми като токсичната мъжественост, расизма, феминизма и ефектите на капитализма върху екологичната криза. Всичко това е вдъхновило MARINA да напише един изключително буквален албум, призоваващ към незабавна промяна.

Сред най-впечатляващите парчета в „Ancient Dreams in a Modern Land“ е меланхоличната „Man’s World“, която музикално успява да надгради върху онази специфична носталгична нотка в „To Be Human“ (според много слушатели най-добрата песен в предшественика „Love + Fear“). Парчето празнува женствеността по начин, който не е толкова in-your-face и не критикува жените, направили избори, разбрани като „анти-феминистки“. Въздействието ѝ се увеличава след вълната от танцувални откриващи парчета – заглавната „Ancient Dreams in a Modern Land“ и кратката „Venus Fly Trap“, които напомнят на дебюта на певицата „The Family Jewels“ с театралния си стил.

Много слушатели ще се разчувстват и от баладата „Highly Emotional People“, която ни напомня, че мъжете също могат да плачат и повдига сериозната тема за нивата на самоубийства, причинени от потискането на емоции – феномен, причинен от патриархалната мачо система, в която всички ние растем. Не на последно място, „New America“ успява да се отчете с една от най-силните мелодии в албума, докато жонглира със строфи на деликатната тема за „мръсната“ история на САЩ и расовото напрежение, ескалирало за пореден път през последните години.

„Ancient Dreams in a Modern Land“ е един от най-добрите албуми на 2021 година досега. Освен това, той е несъмнено завръщане към онова, което Marina Diamandis умее най-добре. В него суровата емоционалност на „FROOT“ се среща с tongue-in-cheek почерка на по-ранното ѝ творчество, а резултатът тепърва ще ехти от колоните и слушалките ни.

Слушайте „Ancient Dreams in a Modern Land“ на MARINA в Spotify.