Най-революционното от куиър телевизията

Гледането на сериали и предавания като „Pose“ и „RuPaul’s Drag Race“ са се превърнали в нормална част от ежедневието на толкова хора по света. Трудно е да си представим, че преди няколко десетилетия открити куиър герои не са се появявали изобщо по телевизията, а гей темата е била тотално табу. Обръщайки поглед назад към телевизионната история си припомняме някои от революционните продукции, които са помогнали за оформянето на телевизията като важна медия и източник на репрезентация за ЛГБТ общността. (Статията не е за най-добри сериали/предавания.)

„Всички в семейството“ (1971-1979)

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Всички в семейството“ e първия успешен проект на легендарната телевизионна фигура Норман Лиър. Сериалът разказва за консервативния Арчи Бънкър, който живее с либерално-настроените си деца и предизвиква множество табута. „Всички в семейството“ е и първия американски сериал, който включва гей герой. Още в първи сезон Арчи разбира, че приятеля му Стив е с хомосексуална ориентация. Във важния епизод главният герой осъзнава, че стереотипите не винаги са истина.

„Hot L Baltimore“ (1975):

„Hot L Baltimore“ e друга ситком продукция на Норман Лиър, която далеч не е толкова успешна, колкото „Всички в семейството“, но е също толкова революционна. Не само че две от главните героини са проститутки, но и сериалът включва първата гей двойка по американска телевизия. За съжаление, сериалът бива прекратен след първия си сезон.

„Soap“ (1977-1981):

Макар и през стилистиката на пародия на сапунена опера, „Soap“ често отразява актуални проблеми за времената. Особено ключов е героя Джоди Далас – гей мъж, който отглежда дъщерята на приятелката си Карол. Когато тя заминава за да се състезава в родео, Джоди получава попечителство над детето и става първия гей баща по мейнстрийм телевизия. „Soap“ е любим сериал на много гей мъже в края на 70-те и остава класика и до днес.

„St. Elsewhere“ (1982-1988):

Медицинският сериал „St. Elsewhere“ въвежда няколко ЛГБТ+ сюжетни линии, включително операция за смяна на пола. Но в епизода от 1983 „AIDS and Comfort“ проектът засяга СПИН епидемията за първи път по американската телевизия по художествен начин. В друг епизод, излъчен година по-късно, един от лекарите разкрива на сила сексуалната си ориентация и това бива посрещнато със смесени реакции от колегите си, които постепенно преминават в приемане.

„Roc“ (1991-1994):

Семейният ситком „Roc“ на телевизия Fox излъчва първата гей сватба в историята на телевизията. Това се случва през октомври 1991 – още през първия сезон на сериала. Главният герой Рок научава, че чичо му Ръсъл е гей, когато той представя партньора си Андрю пред семейството. Съпругата на Рок се съгласява двамата да сключат брак в дома ѝ. Рок и брат му Джоуи правят няколко стереотипни шеги, но като цяло темата е представена сериозно.

„One Life to Live“ (1968-2012):

„Soap“ е пародия на сапунен сериал, а „One Life to Live“ е истински сапунен сериал, който се е излъчвал дори по-дълго от „Дързост и красота“. Звездата на Райън Филип изгрява за първи път в продукцията, в която през 1992 той изиграва Били Дъглъс – първия открит гей тийнейждър в сериал по телевизията. Били е симпатичен герой, който не се задържа дълго в историята, но получава щастлив край.

„Тъй нареченият мой живот“ (1994-1995):

Макар и да продължава само един сезон, „Тъй нареченият мой живот“ се превръща в телевизионна класика. Макар и да е известен главно с това, че дава начало на кариерите на Клеър Дейнс и Джаред Лето, в сериалът участва и Уилсън Круз, който играе открития гей младеж Рики Васкез. Стереотипният му образ на ‘най-добър гей приятел’ бива балансиран от личните драми, които изживява, когато бива изхвърлен на улицата от агресивния си чичо. За щастие, той намира приемен родител в лицето на учителя си по английски език в училище.

„Приятели“ (1994-2004):

Макар и „Приятели“ да не третира гей темите по особено толерантен начин през по-голяма част от времето, трябва да признаем, че той е първия праймтайм сериал, който показва лесбийска сватба (макар и без целувка). За съжаление, през годините героите често демонстрират предразсъдъците си към гей хората. Сцената в която Рос се ядосва, че сина му си играе с кукли е само една от многото хомофобски такива.

„Уил и Грейс“ (1998-2006; 2017-)

Вероятно сте запознати със сериала „Уил и Грейс“, който се радва на възраждане през последните две години. Той е изключително важен, обаче, защото е първия ситком, който включва гей герой в главна роля. Сериалът разказва за приятелството на гей адвоката Уил Труман и хетеросексуалната Грейс Адлър. Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън заяви преди години, че „сериалът „Уил и Грейс“ образова американската публика по-добре от всеки друг сериал. Хората, които се страхуваха от различното, започнаха да разбират.“

„Eвровизия“ (1956-):

Песенният конкурс „Евровизия“, създаден с цел да обедини европейските държави след Втората световна война, се е превърнал през годините в празненство на разнообразието. Голяма част от участващите песни носят прогресивни социални послания, а сред победителките са транс певицата от Израел – Дана Интернешънъл (1998) и брадатата драг кралица от Австрия Кончита Вурст (2014).

„Queer as Folk“ (2000-2005):

Сериалът на Showtime „Queer as Folk“ e адаптация на английски сериал със същото име, излъчен само година преди премиерата на американския римейк. Появата му на екраните съвпада с началото на дългогодишната борба за брачно равенство в Америка. „Queer as Folk“ е първия телевизионен сериал, който включва толкова голям състав от гей герои. В основата му стоят петима приятели, живеещи в Питсбърг, които се сблъскват с хомофобията, любовта и личните си проблеми. Макар и да включва невиждана до този момент репрезентация на гей секса и злоупотребата с наркотици, много гей зрители критикуват сериала, че представя общността в негативна светлина. Независимо от това, „Queer as Folk“ засяга широк обхват от ЛГБТ+ проблеми – ХИВ, полицейското насилие, онлайн запознанствата, наркотичната зависимост,  терапията за „лекуване“ на гей хора и насилствената хомофобия са само няколко от тях.

„Докато свят светува“ (1956-2010):

Сапунената опера „Докато свят светува“ се излъчва цели 54 години по CBS. През 2007 година сериалът показва първата гей целувка между двама мъже, излъчена през деня по телевизията. Целувката е между героите Люк и Ноа. Типично за сапунен сериал, връзката между двамата младежи става източник на голяма драма, след като консервативния баща на Ноа се опитва да убие партньора на сина си.

„Всички мои деца“ (1970-2011):

Поредната сапунена опера в списъка „Всички мои деца“ e продукция на телевизия ABC и показва първата законна еднополова сватба през дневни часове. Въпреки смелото решение, някои фенове критикуват връзката на Бианка и Рийс като студна и безчувствена.

„RuPaul’s Drag Race“ (2009-):

„RuPaul’s Drag Race“ е първото реалити предаване, в което всички състезатели се идентифицират като ЛГБТ+. Продължаващо вече 11 сезона шоуто се наложи като най-популярното куиър състезание по телевизията, популяризирайки повече от 100 драг кралици. Освен това, „RuPaul’s Drag Race“ е едно от най-разнообразните предавания, включващи участници от различни раси, с различна форма на тялото и различен background.

„Transparent“ (2014-):

През 2015 сериалът на Amazon „Transparent“ спечели Златен Глобус за най-добър комедиен сериал, което е първия случай в който толкова куиър продукция печели. Сериалът проследява семейство Пфефърмен, което се сблъсква с различни проблеми в любовта и джендър изразяването. Сериалът даде платформа за изява на множество транс сценаристи и актьори, но бе разкритикувано заради подбирането на cis актьора Джефри Тамбор за главната транс роля. Години по-късно той бива уволнен след обвинения в сексуално насилие.

„Star Trek: Discovery“ (2017-):

През 2017 „Star Trek: Discovery“ представи първите гей герои в 51-годишната история на френчайза. Те са изиграни от откритите актьори Антъни Рап и Уилсън Круз. Двамата споделят легендарна целувка по време на особено напрегната сцена, но неочакван обрат в сериала разочарова гей феновете на сериала на по-късен етап.