PROUD.bg Presents: Звуците на май 2019

В месечната ни рубрика, PROUD.bg подбира саундтрака на месеца aka новите музикални албуми, които в никакъв случай не трябва да пропускате. 

 
L’N’Q: House & Disco
 

Alaska Thunderfuck – Vagina:

Третият албум на култовата драг кралица Alaska Thunderfuck е точно това, което сме свикнали да очакваме от нея: безумни текстове, хипнотични инструментали, извънземна продукция и онова чувство за хумор, което никой друг не би могъл да репликира. „Vagina“ е албум за почитателите на RuPaul’s Drag Race (текстовете са претъпкани с цитати, автоцитати и препратки към шоуто) и гей културата, но също така би се харесал и на всеки музикален фен, който обича да кърши танци на музиката на Scissor Sisters. Изпълнен с феминистки намигвания, послания за body positivity и прайд химнове, „Vagina“ циментира кралския статус на Alaska.

Слушай в Spotify

Kishi Bashi – Omoiyari:

„Omoiyari“ (в превод от японски – ‘eмпатия’) е красиво произведение на изкуството в духа на Sufjan Stevens, преплитащо традиционната фолк и chamber поп стилистика с вълнуващи и драматични оркестрации, дело на ексцентричния композитор и изпълнител. Вдъхновен от дискриминиращата политика на Тръмп, американецът с азиатски корени Kishi Bashi прокарва паралели с историческата травма на народа му през Втората световна война, а резултатът е въздействащ, поетичен и спиращ дъха.

Слушай в Spotify

SYML – SYML:

Дебютният солов албум на Браян Фенел (бивш фронтмен на инди групата Barcelona) му позволява да експериментира с мрачни електроники и да създаде музика, богата на текстури и напомняща на творчеството на James Blake. Мрак и светлина се сблъскват в песните, разглеждащи неподозираните особености на една фигура, която не спира да търси и да открива нови елементи на своята идентичност.

Слушайте в Spotify

Tyler, the Creator – Igor:

И този път Tyler, the Creator не успя да се докосне до пълното хип хоп съвършенство (ала противоречивия Kanye West и експерименталния Kid Cudi). За сметка на това, с „Igor“ той несъмнено се присъединява към лигата на интересните и смели рапъри, които могат да си позволят да излязат смело от щрихите на жанра. Атмосферата в непредвидимия албум работи добре, благодарение на футуристичните синтезаторни аранжименти, мелодичното припяване и куиър забежките (от уорхолската перука до текста на „A Boy Is A Gun“).

Слушайте в Spotify

Vampire Weekend – Father of the Bride:

Цели шест години след успешния „Modern Vampires of the City“, американците Vampire Weekend се завръщат с поредния си предизвикателен албум. „Father of the Bride“ представлява любопитен колаж от цяла плеяда жанрове, звуци и философски мисли, в духа на авангардния късен период на The Beatles. Резултатът обърква на първо слушане, но при отдаване на нужното внимание се превръща в същинско музикално празненство за всеки софистициран меломан.

Слушайте в Spotify