7 исторически драми с лесбийска тематика

Лесбийките и бисексуалните жени винаги са съществували, но репрезентацията им в жанра на историческите драми не е особено многобройна. Въпреки това, ние успяхме да съберем и да ви препоръчаме седем от тях, които заслужават вниманието ви.

Каръл (2015):

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В “Карол” Кейт Бланшет влиза в ролята на зряла жена през 50-те години на 20-ти век, която се впуска в забранена любовна афера с млада фотографка. Хомофобията и ревността, които ги заобикалят оказват неочаквано (или очаквано?) въздействие върху връзката на двете. Филмът на Тод Хейнс е адаптация на легендарния роман на Патриша Хайсмит.

Tipping The Velvet (2002):

Телевизионната драма „Tipping The Velvet“, състояща се от три части е адаптация на романа на Сара Уотърс, която ни пренася във Великобритания през викторианската епоха. Главната героиня Нан се влюбва в имперсонаторката на мъжки образи Кити Бътлър – разтърсваща любовна история с много интриги, драма и предизвикателства.

Беси (2015):

Куин Латифа влиза в ролята на легендарната блус изпълнителка Беси Смит (една от първите открити бисексуални жени в историята на шоубизнеса) в продукцията на HBO. Впечатляващата актьорска игра, бляскавите костюми и адекватното отразяване на куиър идентичността са само част от силните страни на филма.

Друг начин (1982):

Необичайният меланхоличен унгарски филм, режисиран от Кароли Маг, от периода на студената война разказва за любовната афера на две жени през 50-те години на XX век – журналистката Ева и омъжената Ливия. Забранената любов кулминира в силна драма и неочаквана развръзка.

Момичето крал (2015):

„Момичето крал“ разказва историята на шведската кралица Кристина, която се качва на престола след смъртта на баща си Крал Густав през 17-ти век. Интимната ѝ връзка с Графиня Ебба Спеър е фокус на атмосферичния филм с красива кинематография.

Прислужницата (2016):

Основната сюжетна линия в “Прилужницата” разказва за тайния конспиративен план на измамника Граф Фудживара, който се опитва да ограби богатата японската наследница Лейди Изуми Хидеко, живееща в лукс с властния си чичо Кузуки. В планът е замесена неграмотната крадла Сук Хи, която бива наета като прислужница на Хидеко и се опитва да повлияе на емоциите ѝ, като я накара да се влюби във Фудживара.  След това всичко се обърква и нищо във филма не е такова, каквото изглежда. Между Хидеко и Сук Хи се поражда сексуално напрежение още от самото начало, което по-късно прераства в опасна и напрегната любовна афера.

Божествени създания (1994):

В центъра на сюжета, базиран на действителен случай в Крайстчърч през 1954 година, е обсесивната връзка между две момичета, завършила с убийството на майката на едното от тях. Главните роли се изпълняват от Мелани Лински, Кейт Уинслет, Сара Пиърс, Даяна Кент, Клайв Мерисън