PROUD.bg review: Силата и страхът да бъдеш себе си в документалния филм „Да се разкриеш“

В един преобладаващо цис и хетеронормативен свят за голяма част от младежите от ЛГБТИ+ общността разкриването пред семейството им е може би най-голямото предизвикателство след разкриването пред самите себе си. Често най-вече страшно, това преживяване за жалост е нещо, през което на всеки с идентичност несъответстваща на общоприетите норми, се налага да премине.

В последните години все повече тийнейджъри се обръщат към интернет в търсене на подкрепа, нови приятелства и възможности за себеизразяване. Куиър тийнейджърите не са изключение. Нещо повече – някои от тях записват и качват онлайн разкриването пред родителите си.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Точно такива видео записи са предмет на документалния филм на Дени Паро “Да се разкриеш”, който беше представен в рамките на инициативата „Кино и пол“, организирана съвместно от София Филм Фест и Фондация GLAS чрез платформата за куиър кино Big Gay Film Club. Едночасовата компилация показва младежи от различни точки на света, които споделят за идентичността си със семейството си. Автентични и в по-голямата си част с щастлив край, историите от тези YouTube клипове са на пръв поглед изключително вдъхновяващи и обнадеждаващи. Един по-сериозен поглед над филма обаче събужда малко по-различни чувства.

Едно от първите неща, които правят впечатление във филма, е, че режисьорът се е опитал да покаже еднакъв брой клипове на куиър мъже и жени. Включени са и истории на транс хора, но освен че повечето от тях са приети по-студено и с повече объркване, няма и нито една транс жена. Това едва ли е случайно, тъй като транс жените са сред най-трудно приеманите от обществото и семействата си хора. Те се сблъскват с повече дискриминация, тормоз и насилие от която и да е било друга група на ЛГБТИ+ общността и липсата на документирани разкривания в интернет не е учудваща.

Повечето от участниците във филма са с бял цвят на кожата, главно от Америка и държави в Западна Европа. Дени Паро споделя, че макар да е изгледал над 2000 подобни видеа по време на подбора, 20-те включени са представителна извадка. Въпреки старанието си да изобрази хора от различен произход, по негови думи не е успял да намери клипове от Африка или Близкия Изток например. Изводът тук е тъжен и ясен – разкриванията с обезателен щастлив край като тези във филма засега са възможни само в малка част от света, предимно в домовете на бели семейства от високата средна класа.

Единственото видео с негативна реакция беше заснето спонтанно и очевидно не беше планирано, което говори за това, че хората, които се разкриват онлайн по този начин обикновено очакват положителна реакция от онези, пред които се разкриват.

“Да се разкриеш”  е от онези филми, които едновременно стоплят сърцето и оставят леко неприятен вкус в устата. Беше страхотно да видиш толкова много приемащи и подкрепящи родители. Толкова щастливи и обичани деца. Същевременно беше ужасно да слушаш историята на руския гражданин, живеещ в Канада, който никога не би могъл да се разкрие пряко пред родителите си, без да се страхува за живота си. Беше изключително тъжно да забележиш липсата на расово и етническо разнообразие, защото в много култури подобни видеа са невъзможни заради огромната стигма, а в 73 страни да си със сексуална ориентация различна от хетеро все още е престъпление. Беше и иронично да гледаш филм, дълъг само 1 час, защото е пригоден, за да бъде показван в училищата във Франция, докато ти си в държава, която позволи национален скандал заради листовки за безопасен секс. Филм, който знаеш, че няма как да бъде показан на тийнейджърите в училищата тук.

Ще завърша с нещо, което един от участниците в “Да се разкриеш” каза: “Ние не се разкриваме, за да знаят хетеро хората или дори семействата ни за нас. Разкриваме се, за да покажем на другите като нас, че не са единствени, че не са сами, че има надежда”.

Надявам се скоро никой по света вече да не живее в страх заради сексуалността си или половата си идентичност. Скоро всеки да може да се разкрие пред семейството си и пред обществото без притеснение. И най-вече се надявам един ден различните сексуалности и полови идентичности да са толкова приети, че на никого да не му се налага да се разкрива. Дотогава имаме едни други. И надеждата, която ни дават филми като този.

Документалният филм “Да се разкриеш” на Дени Паро можете да гледате днес, 27 март 2019 г., от 16:00 ч., в Дом на киното.