10 страхотни YA ЛГБТ книги, които не трябва да пропускате

 
BHK Banner
 

Може да спорим дълго, дали т.нар. “YA” (съкращение на young adult) жанр е мода през последните години. Макар и YA книгите да са ориентирани най-вече към читатели на възраст между 12 и 18 години, те често представляват същинско удоволствие и за по-зрелите хора, тъй като засягат важни теми като съзряването, първата любов и справянето с травмите от живота. Разбира се, при огромния поток от YA романи, които се издават ежедневно, много от тях са плитки и не струват. ЛГБТ литературата, обаче, може да се похвали със страхотни и разнообразни попадения в жанра.

Защо ви препоръчваме да ги прочетете?

За по-младите читатели – за да откриете себе си в някои от героите и да разберете, че не сте сами. Много от нас, които сме израснали преди това литературното течение да набере скорост, си даваме сметка колко важна е репрезентанцията за един младеж, откриващ за първи път сексуалната си ориентация и половата си идентичност. Възползвайте се от нея!

За по-възрастните – за да разберете, че етикетите са вредни, че всеки жанр крие своите диаманти, а и за да усетите вълнението на младостта отново.

“Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената” (Бенджамин Алире Сеанц):

“Аристотел и Данте” впечатлява с нежния и поетичния си език, събуждащ красиви асоциации и предизвиква въображението. Историята разказва за две обикновени момчета в един обикновен град и специалната връзка, която ще промени живота им. Бенджамин Алире Сеанц е светъл лъч за репрезентацията на латино гей общността в литературата. Книгата може да бъда открита и в българските книжарници с превод от издателство Deja Book.

“Ash” (Малинда Ло):

“Ash” e красива лесбийска адаптация на приказката за Пепеляшка. Макар и книгата да започва с предупреждението, че преразказва оригиналната история, произведението на Малинда Ло блести с неподозирана оригиналност. Възможно най-дистанцирана от известната интерпретация на Дисни, “Ash” е приказката, от която много млади момичета имат нужда.

“Carry On” (Рейнбоу Роуъл):

“Carry On” е сатиричен поглед към вселената на Дж. К. Роулинг и нейния Хари Потър, подправен с изненадваща гей нотка. Мистериозният роман преобръща рамките на фентъзи жанра и задържа вниманието на читателя през всичките си повече от 500 страници.

“The Gentleman’s Guide To Vice and Virtue” (Макензи Лий):

Поредният изключително оригинален сюжет, изпращащ ни на пътешествие из Европа през 19-ти век. Освен, че разказва за млади момчета, които се бият с пирати и се опитват да прикрият любовта си, докато се наслаждават на красивите Париж и Венеция, “The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue” успява да засегне чувствително темите за хомофобията, расизма, зависимостта, домашното насилие и хроничните заболявания.

“Ще ти дам слънцето” (Джанди Нелсън):

Още една книга, която ще намерите на българския пазар от издателство “Прозорец”. “Ще ти дам слънцето” e един от най-емоционалните YA романи, разказващ за Джуд и нейния брат близнак Ноа и трудностите, конфликтите и загубите, които претърпяват, преди да открият себе си отново.

“If I Was Your Girl” (Меръдит Русо):

Един от малкото задълбочени YA романи на транс тематика, “If I Was Your Girl” разказва историята на Аманда, която се влюбва по време на транзишъна си. Освен, че книгата е изключително информативна и полезна за младежите, които искат да научат повече за трансджендър идентичността, тя е написана от транс писателка.

“Simon vs The Homo Sapiens Agenda” (Беки Албъртали):

Точно така, това е известната книга, която филма “С любов, Саймън” адаптира. Уви, след главозамайващия успех на лентата, книгата също започна да излиза навсякъде със същото заглавие (включително в България от издателство “Ибис”). “Simon vs The Homo Sapiens Agenda” е забавна, сладка и стопляща сърцето… дори повече от филма.

“Грешното възпитание на Камерън Пост” (Емили Данфорт):

Макар и кино интерпретацията на “Грешното възпитание на Камерън Пост” да остана засенчена от далеч по-драматичния “Boy Erased” (който излезе по същото време на екраните), романът си заслужава. Разказваща историята на млада лесбийка, която отива в център за ‘лекуване’ на сексуална ориентация, книгата обръща внимание на връзката между религията и интернализираната хофомобия.

“They Both Die at the End” (Адам Силвера):

Адам Силвера бързо се доказа като един от най-големите майстори на сълзливите гей истории. Макар и всичките му романи да предлагат ценни емоции, “They Both Die at the End” спечели най-много слава на писателя с оригиналния си замисъл и незабравимото послание – ‘живей всеки ден така, сякаш ти е последен’.

“We Are Okay” (Нина ЛаКор):

“We Are Okay” разказва историята на Марин, която се опитва да се справи със смъртта на дядо си. Затваряйки емоциите дълбоко в себе си, тя е предизвикана най-накрая да бъде искрена с всички, когато приятелка от детството се връща в живота ѝ. Тихият и спокоен тон на Нина ЛаКор успява да предаде тъгата и самотата на протагонистката и да я превърне в поезия.

Хареса ли ви статията?