Новият глас на португалската танцова сцена: ОNE DANCE WEEK представя Катарина Миранда

На 27 май в Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив гледaме главозамайващия спектакъл КАБРАКИМЕРА

Един от акцентите в програмата на ONE DANCE WEEK тази година ще бъде тематичният ФОКУС ПОРТУГАЛИЯ, който ще ни запознае с някои от най-интересните имена на съвременната локална сцена. Набиращ изключителна сила, през последните години танцовият сектор в страната е един от най-скоростно развиващите се в Европа, а неговият “бум”, изглежда, тепърва предстои. За да акцентира върху успеха на Португалия, на 27 май ONE DANCE WEEK ще представи спектакъла КАБРАКИМРА на мултидисциплинарния артист Катарина Миранда.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Родена в Португалия през 1982-а година, Катарина Миранда работи с различни художествени езици, преплитайки образи, движение, глас, сценография и светлинен дизайн. Тя разглежда тялото като изразител на медитативни и хипнагогични състояния, а също и на жестове и процедури, заложени в дълбоката същност на настоящето.

Квартет на ролкови кънки, КАБРАКИМЕРА е интензивно преживяване, което разказва за технологичното съвремие и физическото съществуване на “скорост”. Това е главозамайващата реалност на “тук и сега”, в която технологиите ускоряват хода на времето до взривоопасни измерения.

Дали търсейки начин да не изостанем от събитията, задачите и заобикалящата ни среда, всъщност не се движим на ръба на риска? Португалските танцьори отговорят на предизвикателството, като се носят на ролкови кънки, докато неоновите светлинни ефекти открехват пред тях различни пространства и настроения. Наред с пластичните и хипнотични изразни средства и жестове, квартетът чертае екстремна проекция на “другото” тяло и отваря вратата на въображението и фикцията. В сценичното пространство, вдъхновено от скоростните спортове, са закодирани занимания, пресичания и случайни срещи. А защо не и теми за размисъл, като например нужни ли са по-ефективни тела в днешния свят, който се върти на висока предавка?

В КАБРАКИМЕРА хореографът Катарина Миранда среща танца, сценографията и светлината, за да превърне сцената в място за осъзнаване на настоящето. Тя насища творбите си с образност и драматургични вдъхновения от т.нар. хипнагогични халюцинации – когнитивните промени и видения, които се появяват в граничната зона между сън и будност.

Билетите са вече в продажба в мрежата на epaygo.bg и на касите на EasyPay в цялата страна.