PROUD.bg Presents: Звуците на февруари 2021

В месечната рубрика PROUD.bg подбира саундтрака на месеца aka новите музикални албуми, които в никакъв случай не трябва да пропускате. След плахия януари, нещата започнаха да си идват на мястото през февруари, а в плейърите ни се въртяха:

Balthazar – Sand:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

По много начини „Sand“ е логичното продължение на предходния „Fever“. Balthazar продължават да задълбават в електронните аранжименти, а резултатът е едновременно софистициран и танцувален – в духа на Arcade Fire, MGMT, Tame Impala и Cage the Elephant с вокали, препращащи към великия Leonard Cohen. За първи път досега белгийското дуо си позволява да се облегне на гърба на разтръсващи женски бек вокали, които правят записа дори по-мащабен и експресивен.

Слушайте „Sand“ на Balthazar в Spotify.

Hayley Williams – Flowers for Vases / descansos:

В изненадващо поднесения „Flowers for Vases / descansos“ Hayley Williams изоставя звуковите експерименти на соловия си дебют и се отдава на тъгата под звуците на замислени и акустични аранжименти. Пианото и акустичната китара се оказват перфектното оръжие на този тих и поетичен албум, който изкарва вокалистката на Paramore извън зоната на комфорта дори повече от страхотния „Petals for Armor“. Ударните припеви са заменени от замечтани фолк мелодии, пропити с чувство на болка и катарзис.

Слушайте „Flowers for Vases / descansos“ на Hayley Williams в Spotify.

Madison Beer – Life Support:

Дебютният албум на Madison Beer „Life Support“ е показателен за таланта на певицата, която много предубедени хора зачеркнаха заради визията ѝ. В разнообразните парчета, повлияни от Ariana Grande, Rihanna и Lana Del Rey, младата звезда открито повдига темата за психичното здраве и токсичната любов, а освен това успява да открие и своята музикална ниша, която я отличава от останалите нови лица, заливащи поп индустрията ежемесечно.

Слушайте „Life Support“ на Madison Beer в Spotify.

Nick Cave, Warren Ellis – CARNAGE:

По време на пандемия Nick Cave не успява да събере целия състав на Nick Cave & The Bad Seeds за продължението на „Ghosteen“, но обединява сили с ключовия Warren Ellis, оказал важно влияние върху звуковото ДНК на последните им записи. „CARNAGE“ е поредния впечатляващ удар на австралиеца, в който вече познатите ембиънт пейзажи се разсейват в поетични пиано изстъпления, възпяващи човечността и любовта, или избухват в страховити протестни бомби за полицейското насилие.

Слушайте „CARNAGE“ на Nick Cave, Warren Ellis в Spotify.

Odette – Herald:

След непретенциозния си дебют „To a Stranger“ Odette скача смело в непознати води с „Herald“ – вълнуващ запис, сблъскващ експрименталността на арт поп жанра с тържествеността на бароковия поп. Страданията на певицата остават на преден план в мрачните текстове, но светлината в края на тунела ни оставя заредени и обнадеждени. Ако вторите албуми наистина са толкова определящи за умението на един артист да се развива, тогава от Odette може да очакваме наистина страхотни проекти в бъдеще.