PROUD.bg Review: Заличаването на пола в дебютния албум на Дориан Електра

PC Music жанрът започна да набира неочаквана популярност през последните години. Започнал като обикновен и на пръв поглед мимолетен тренд, странната музикална форма достигна и мейнстрийм средите, след като певицата Charli XCX реши да експериментира с нея. За незапознатите – PC Music е стил в електронната музика, залагащ на преувеличени и шумни електроники, (понякога) оглушителни футуристични бийтове и силно-обработени вокали. Представителите на PC Music сцената се вдъхновяват най-често от киберкултурата, консумеризма и азиатската K-Pop и J-Pop музика.

Куиър общността не може да се оплаче от липса на представители в PC Music сферата. Транс DJ-ката SOPHIE предизвика ентусиазирани реакции с миналогодишния си авангарден дебют „Oil of Every Pearl’s Un-Insides“, който смеси PC Music елементите с космически и апокалиптични ембиънт звукови пейзажи. Миналата седмица пък излезе дебютният албум на джендър-флуидната сензация Дориан Електра „Flamboyant“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Не знаем много за личния живот и историята на Дориан, освен, че при раждането са идентифицирали артиста като момиче. Днес Електра предпочита да се обръщаме към сценичния му образ с мъжки местоимения, макар, че споделя: „Някои дни се събуждам и се чувствам като най-красивото момиче.“ Това, което Дориан прави не трябва да се бърка с обикновения драг-кинг феномен, тъй като става дума за постоянна идентичност, а не само за сценична роля.

Музиката в албума „Flamboyant“ е лесна и лека за слушане, особено за стандартите на жанра. Корените ѝ не са в хаус, транс или азиатската музика, а по-скоро в модерния поп. Обработката на вокалите смущава на първо слушане, но и отговаря на идентичността на Дориан Електра. Трудно ни е да преценим, дали пее мъж, жена или извънземно. Полът е напълно заличен. Дориан далеч не е страхотен вокалист, но е интересен музикант с изумително екстравагантни идеи. Визуалният му стил е колаж от несъвместими културни архетипи – рицар, мускетар, бизнесмен, бароков композитор, викторианско денди и декадент. Резултатът е ‘camp’ на стотна степен.

Особено приятно впечатление правят неокласическите музикални елементи в песните му (пример: симфониите в откачената „Musical Genius“ и клавесина в заглавната „Flamboyant“). Текстовете на Дориан Електра очаквано засягат важни теми за нашето съвремие, като използването на правилните местоимения („Mr. To You“), натиска да изградиш успешна кариера („Career Boy“), ‘шугър дади’ шейминга („Daddy Like“), токсичната мъжественост („Man to Man“), нормализирането на козметиката за всички полове („Guyliner“), отстояването на идентичността („Live By The Sword“) и консервативната религия („Adam & Steve“).

Въпреки оригиналността си, продукцията на песните и видеоклиповете на Дориан могат да бъдат разкритикувани за това, че звучат/изглеждат аматьорски и home-made на моменти, но това вероятно е резултат на скромния бюджет на артиста. Да се надяваме, че Електра ще намери начин да вложи повече средства в следващите си проекти.

7/10

Слушай в Spotify