Две изложби в програмата на Sofia Pride Arts ще представят концептуални предмети и бижута на български артисти

Sofia Pride Arts – културната програма на Sofia Pride – вече е в разгара си с изобилие от интересни прояви в градска среда от всички жанрове на съвременното изкуство. Две от събитията през следващата седмица ще покажат серии от концептуални предмети на изявени български съвременни артисти и дизайнери.

На 30 май от 19:00 ч. в арт пространството за съвременна бижутерия SABAI (ул. “Неофит Рилски” 63, София) ще бъде представена колекция годежни халки за гей двойки I DO на българските бижутери Нева Балникова и Николай Сърдъмов. Освен материалната си стойност и функционалните си характеристики авторските предмети на двамата дизайнери са жест на провокация и повод за размисъл относно статута на ЛГБТИ+ хората в България, на които все още не им е позволено да сключват брак в собствената си родина. По този начин дизайнерите канят публиката да си представи едно по-различно настояще, в което ЛГБТИ+ хората могат да живеят един нормален и пълноправен живот заедно с партньора си. Брачното равенство е сред основните битки на съвременното ЛГБТИ движение за свобода и тази година е във фокуса на София Прайд 2018, който се организира под мотото “Различни хора, равни права”.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Нева Балникова е вече сред доказалите се нови имена на българската бижутерия и един от предпочитаните автори на по-нестандартни аксесоари за носене. Бижутата й комбинират различни, дори понякога противоположни материали и често пъти са изградени върху авторска интерпретация на познати предмети от ежедневието ни. Българският бижутер Николай Сърдъмов е утвърдено име не само в България, но и в чужбина. Той има зад гърба си редица самостоятелни изложби в Австралия, Австрия, Белгия, Германия, Италия, Португалия, Швейцария и др. Негови авторски предмети са в колекцията на Victoria and Albert Museum в Лондон. Хармонични и хомогенни, без значение от какъв материал са изработени – метал, стъкло, гума, латекс или захар, зад всеки от накитите му се крие не само оригинална идея, но и автентична емоция.

Втората изложба – Star Butterfly – ще представи концептуални предмети на българското студио за керамични изделия ТЕЗГЯХ. Събитието ще се проведе на 31 май, от 19:00 ч., в пространството на студиото на ул. “Цар Симеон” 47. В тази си колекция дизайнерите Владислав Кирязов и Мила Върбанова черпят вдъхновение от клубната култура на Ню Йорк през ранните 90 години на миналия век и по-конкретно от култовите личности на тази епоха като Лейди Бъни, Джоджо Америко, Ричи Рич и др. Извличайки спомени и визуални картини от собствения си архив, авторите дават нов облик на обикновени ежедневни битови предмети.

Артистите Владислав Кирязов и Мила Върбанова създават студио ТЕЗГЯХ през 2015 г. с идеята да изработват ръчни керамични изделия, да преподават арт класове, да организират изложби и събития и да споделят мигове и истории с приятели и непознати от цял свят. Владислав Кирязов е завършил графика и визуални изкуства в State University of Purchase в Ню Йорк, САЩ. Работи в сферата на интериорния дизайн и съвременното изкуство и участва в редица проекти и изложби в България и САЩ. Мила Върбанова се развива в сферата на съвременното изкуство, като разработва инсталации, колажи и предмети. След следването си в Лондон се установява в София, където живее и до днес.

Всички предмети в рамките и на двете изложби ще могат да се закупят. Входът е свободен. Информация за Sofia Pride Arts и пълната му програма можете да намерите на неговия сайт и Facebook страница.