Звездата на Африка Амала Дианор oткрива ОNE DANCE WEEK 2022

 
BHK Banner
 

С неповторим хореографски език, Амала Дианор е една най-интересните фигури на световната съвременна танцова сцена. На 13 май, от 19:30ч, в Дом на Културата “Борис Христов”, Пловдив ще бъде представен новият му спектакъл СИГИФЕН – колективно произведение, което включва още трима млади хореографи от Мали, Буркина Фасо и Сенегал – Алиун Диан, Наоми Фол и Ладжи Коне. Спектакълът е първата продукция на Big Pulse Dance Alliance – мрежата на най-влиятелните танцови фестивали и институции в Европа. СИГИФЕН е копродуциран от Dance Umbrella (Великобритания), Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer (Германия), Dublin Dance Festival (Ирландия), Международния танцов фестивал CODA в Осло (Норвегия) и ONE DANCE WEEK (България).

Амала Дианор е един от селектираните артисти в програмата SCALING UP на Big Pulse Dance Alliance, a СИГИФЕН ще бъде част от програмите на Zodiak – Side Step Festival (Финландия), Международен танцов фестивал TANEC PRAHA (Чехия) и Torinodanza Festival (Италия). Спектакълът ще бъде представен в Пловдив три месеца след световната си премиера във Франция, а билетите са вече в продажба в мрежата на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

На езика на африканския народ Бамбара “сигифен” означава “вълшебно чудовище” – въображаемо същество от разнородни части, но и също умението “да бъдеш вълшебен”. На сцената хореографът Амала Дианор превежда идеята за тържеството на колективния дух, за радостта от това да бъдеш заедно с другия, но без това да заличава индивидуалните различия, а напротив – да ги почита. Това е свободата да бъдеш едновременно себе си и част от нещо по-голямо. Това е портрет на Африка – жизнена, талантлива, търсеща, отворена. Телата на деветима танцьори, представящи младото артистично поколение в Западна Африка, създават многолико същество. Неговите “съставни части” са хармонично свързани, но непрекъснато се променят пред очите ни. Тежките му стъпки на земята и изразителните жестове предшестват моменти на гняв и радост. Това е сборище от езици и картини – съвременен танц, градска култура, хип-хоп, африкански традиции, древни ритуали, завладяваща енергия. Това е танцовото изкуство, върнато към корените си, Създадено с идеята да да свързва хората, без да ги критикува, да бъде гостоприемна територия за среща, запознанство, разбиране. Творба на “няколко гласа”, СИГИФЕН не страни от подхода на споделянето в хореографската практика на Дианор. Работейки рамо до рамо с други артисти, той отново създава продукция, която прескача границите на стиловете и се превръща преди всичко във форма на общуване. Един от водещите хореографи от Африка с блестяща кариера в Европа, Амала Дианор продължава да се движи уверено между културите и традициите, създавайки скулптурни, ритуални, художествени, улични и много други образи и форми. Това е така, защото неговият хореографски процес търси единството, приемането, помирението.

Спектакълът СИГИФЕН е първата продукция на Big Pulse Dance и ще бъде представен на 13 май. Допълнителна информация ще намерите тук.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина