PROUD.bg Interview: Френският режисьор Дени Паро за своя филм „Да се разкриеш“

Тази година София Филм Фест в сътрудничество с Фондация GLAS и нейната платформа за куиър кино Big Gay Film Club представиха 3 филма на ЛГБТ теми, обединени в обществената дискусия „Кино и пол“. Един от тях е „Да се разкриеш“ на Дени Паро. Той представлява сбор от автентични видео записи на тийнейджъри и деца, които за пръв път споделят с родителите си за своята неконвенционална сексуална ориентация или полова идентичност. Режисьорът му беше в София, за да представи филма си на пресконференция на 11 март, като същата вечер беше и премиерата на филма като част от документалния конкурс на фестивала. Ето какво сподели той с читателите на PROUD.bg.

Вие се занимавате предимно с монтаж, но това е дебютът Ви като режисьор. С какво процесът е по-различен?
– Това е един много особен филм, монтажистки, предвид факта, че не съм заснемал нищо. За мен е много близък до това, което съм правил като монтажист, и затова се случи доста естествено. Щом видях тези клипчета, ми дойде желанието да направя монтаж по темата. След това предложих идеята на филмово студио, където ми казаха: „Добре, давай!“. После намерих разпространител и нещата се завързаха по естествен начин. Така че дори не съм се чудил дали режисирам, случи се доста непреднамерено.

 
L’N’Q: House & Disco
 

А откъде дойде идеята за филма?
– Както казах по-рано [на пресконференцията], попаднах на клипче на един млад британец, по-точно англичанин, който обявява на баба си, записвайки се на телефона, че е гей. Той беше изключително развълнуван, губеше самообладание и му беше наистина трудно да й каже, и си спомних, че за мен беше същото, когато бях подрастващ. Струваше ми се много сложно, много ме беше страх, чувствах голямо неразбиране, изпитвах много и разнообразни чувства. И това ме върна в миналото. Много ме разчувства. И после видях, че съществуват и други подобни клипчета в интернет. И си казах, че тези клипчета тематизират много важни за мен неща: родителската любов, какво е да се изградиш като личност, какво е себеуважението, да говориш за себе си на другите, да се заявиш. Също обществото, интернет, социалните мрежи, много теми, които ме интересуват, са засегнати.

А как протече Вашето разкриване?
– Мина сравнително добре. Нямах всичко това, беше началото на интернета, когато бях тийнейджър. Просто представих приятеля си на родителите ми и те го приеха по-скоро добре.

Защо избрахте точно тези клипчета във филма?
– Исках да покажа [случаи от] различни държави във филма, да покажа различни семейства, различни реакции и не на последно място ги избрах според различната тема, която третират.

Какви са плановете Ви за в бъдеще – още филми, посветени на ЛГБТИ общността, документални или игрални?
– Вълнуват ме огромен брой неща, анимацията също. Не съм размишлявал твърде много върху бъдещата си посока. Виждам проект, който ме интересува, тема, която ме вълнува, и си казвам, че трябва да говоря по нея. Не планирам напред и не знам какво ще предизвика интерес у мен, чиста случайност е. По-скоро интуиция, отколкото случайност.

А какво знаете за ситуацията на ЛГБТИ правата тук, в България? Каква е разликата спрямо Франция?
– Знам, че е изключително сложна. Наистина бих искал с цялото си сърце да подкрепя хората, живеещи тук. Във Франция положението е съвсем различно, защото сме постигнали брачно равенство, но все още има много дискриминация, хомофобията продължава да съществува, прояви на агресия също не липсват. И изобщо проблемите не са решени окончателно. Но вече има правна рамка, която взима предвид дали някой е бил нападнат, защото е ЛГБТИ, и това действа като утежняващо вината обстоятелство. Около брачното равенство също имаше яростен дебат и много протести. Наистина задейства много неща у хората. Но смятам, че обществените нагласи са се променили към по-добро, по-приемащи сме от преди.

Документалният филм „Да се разкриеш“ на Дени Паро можете да гледате на 27 март 2019 г., от 16:00 ч., в Дом на киното.