PROUD.bg review: изгарящата любов на Лейди Гага и Брадли Купър в „Роди се звезда“

Едва ли преди месеци някой е успял да предвиди трусовете, с които “Роди се звезда” ще разтресе кино индустрията. Почти всички очакваха пълен провал.  Все пак става дума за режисьорския дебют на Брадли Купър – актьор, който така и не успя да се нареди на предните редици до масовите любимци на критиците. Изборът му за първи филм пък е римейк на римейк, което знаем как се приема традиционно. Актьорският състав също не ни вдъхна надежда за добър резултат. Вярно, лентата е оглавена от талантливата Лейди Гага, но пък тя също винаги е трън в очите на масовата публика. А имена като Сам Елиът, Антъни Рамос, Дейв Чапел, Шанджела и Уилам рядко предизвикват сериозна реакция сред любителите на киното.

Всичко се преобърна в края на август, когато филмът дебютира на кино фестивала във Венеция и получи неочаквано добри реакции и рецензии от световните медии. Очакванията се извисиха, а след премиерата на филма в Торонто и Лондон започна да се говори и за потенциалните статуетки, които филма може да отнесе на предстоящите Оскари. Ситуацията стана толкова подозрителна, че се зачудихме, дали шокиращите високи оценки на “Роди се Звезда” няма да се окажат нож с две остриета за филма. Филм, който бе линчуван дълго преди показването си, изведнъж бе застрашен от удивленията, които предизвикваше сред първите му зрители. Възможно ли е високите очаквания да бъдат оправдани в този случай? Ще се опитаме да отговорим на въпроса в следващите редове.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 
Лейди Гага и Брадли Купър

“Роди се звезда” препраща многократно към тематичните си предшественици и междувременно успява да поеме неочаквани завои и да намери мястото си като индивидуално произведение на изкуството. Сюжетът е семпъл – Али (изиграна от Лейди Гага) е сервитьорка в ресторант, която пее в драг бар всяка вечер, забавлявайки гей общността. Джаксън (героят на Брадли Купър) е популярна рок звезда, която не успява да намери баланса в живота си и да се справи с прекомерната употреба на алкохол и наркотици. Когато пътищата им се срещат, любовта между двамата успява да ги трансформира напълно. Джаксън поглежда на живота с нов пламък в очите, а Али добива смелостта да изпее авторските си песни пред голямата публика.

Нека тук свалим подозренията – “Роди се звезда” не е от онези сладникави романтични филми, които са ни дотегнали и сме готови да спрем още на 20-тата минута. Любовта във филма ни изгаря с реализма си – в един момент тя е красива и нежна, а в други – болезнена и опасна. Обстоятелствата във филма я принуждават постоянно да се променя. И все пак, тя винаги остава еднакво силна в ядрото си, независимо от трудностите.

Лейди Гага

Брадли Купър удивлява като режисьор. В първата половина на филма, кадрите му са изпълнени с тиха и сдържана емоция, която по-късно отстъпва пред мелодрамата – въздействаща неочаквано върху зрителите. Множеството скрити детайли и препратки във филма предразполагат към многократно гледане, а динамиката в действието не спира да се променя през цялата продължителност. Темпото е най-бавно, когато историята се фокусира върху най-личните и интимни моменти и се забързва, когато славата завърта Али в опасното си торнадо.

Актьорската игра на всички участващи е съсредоточена и сполучлива. Участието на драг кралиците Шанджела и Уилам свидетелства за специалната връзка между Лейди Гага и ЛГБТИ общността, а двете кралици поднасят шеги, които разчупват филма и винаги успяват да разсмеят цели кино салони. От поддържащите роли Сам Елиът се оказва най-специален, успявайки да излъчи дълбока емоция дори само с поглед. Химията между главните актьори Брадли Купър и Лейди Гага е толкова силна, че на моменти забравяме че гледаме художествен филм. Героят на Брадли е събрал цялата трагедия на човешкото съществуване в красивите си очи, а героинята на Гага успява да я извади от статичността, която и бе наложена в “Зловеща семейна история – Хотeл” преди години.

Брадли Купър и Сам Елиът

“Роди се звезда” засяга много сериозни и важни теми, като зависимост, ментално здраве, депресия и самоубийствени мисли, но го прави по чувствителен и съобразителен начин. Всеки зрител може да извади заключение сам за себе си, но аз смятам че филми като този ни учат да бъдем по-мили, да говорим по-открито по важните теми и да се грижим за вътрешните ни светове.

Саундтракът, който вече може да бъде чут в Spotify синтезира най-отличителното от кариерата на Лейди Гага. “Heal Me”, “Why Did You Do That?”, “Hair Body Face” и “Before I Cry” биха се вписали в първите ѝ албуми, страхотният кавър на “La Vie En Rose” и романтичната “I Don’t Know What Love Is” напомнят за джаз влеченията на певицата, а лиричните “Shallow”, “Look What I Found” (в духа на Ейми Уайнхаус) и “Always Remember Us This Way” сякаш идват от “Joanne”. Кулминацията във саундтрака, а и вероятно изобщо в музикалната кариера на Лейди Гага идва със закриващата “I’ll Never Love Again”, която е обречена да се превърне във вечна класика, носейки духа на Уитни Хюстън и Селин Дион. Очевидно времената днес са различни, но емоцията с която грандиозната балада е изпълнена наистина заслужава адмирации. Самостоятелните парчета на Брадли Купър са в канона на кънтри рок звученето.

Свикнали сме да се разочароваме от големите церемонии по награждаване, но дано поне този път “Роди се звезда” получи заслуженото признание. Защото циментира мястото на Лейди Гага като артистичен хамалеон, който умее да прави всичко. Защото най-накрая успява да отприщи таланта на Брадли Купър. И не на последно място, защото пренаписва правилата в няколко филмови жанра, без дори да се впише цялостно в тях.