AJ AND THE QUEEN

PROUD.bg Review: Впечатляващата драг репрезентация в „AJ and the Queen“

 
Кабинет Дъга – банер
 

Повечето големи медии изразиха негативно мнение за новата продукция на Майкъл Патрик Кинг („Сексът и градът“) – сериала „AJ and the Queen“. Важно е да вземем предвид факта, че проект от този тип няма как да бъде тематично ориентиран към масовата публика. Въпреки че елементи от драг културата бяха многократно асимилирани от мейнстрийм средите през последните години (заслуга, за което има и реалити шоуто „RuPaul’s Drag Race“), концепцията за драг винаги ще остане твърде алтернативна за голям процент от обществото. Затова и противоречивите ревюта от критиците на The Guardian, The Atlantic и Hollywood Reporter е добре да се възприемат ‘с щипка сол’ от гей общността.

Сюжетът на „AJ and the Queen“ разказва за нещастния живот на Робърт Лий (Ру Пол), който бива замесен в сериозна измама с любовник, който ограбва спестените му пари за откриването на нов драг клуб. Без пукната пара, Робърт тръгва на междуградско турне, надявайки се да възстанови част от изгубената сума. Голямата изненада за протагониста е, че след тръгването си той открива в превозното средство 10-годишната AJ (Изи Гасперес), която живее още по-объркан живот и от него. Докато необичайното дуо обикаля Америка, те биват преследвани от злодеите Хектор (Джош Сегара) и Lady Danger (Тия Карере). Този тип история в никакъв случай не е нещо иновативно, а по-скоро модерна интерпретация на вече видяното в класики като „Приключенията на Присила – кралицата на пустинята“ и „На Уонг Фу, с благодарности! Джули Нюмар“.

„AJ and the Queen“ е сериал, включващ много драг кралици в актьорския си състав. Много от тях са от състезанието RuPaul’s Drag Race, което прави гледането за феновете на реалити шоуто още по-забавно и вълнуващо. Репрезентацията на драг професията е приятна изненада – кралиците са представени като човешки същества, които живеят живота си като обикновени хора извън образ и се справят със собствени проблеми. Добро впечатление прави и фокуса върху драг сцената в по-малките градове, която често остава пренебрегната в медиите.

Макар и сериалът да се върти основно около Робърт и AJ, голяма част от чара на сериала идва от второстепенните сюжетни линии и поддържащите роли. Примери за това са съквартиранта на Робърт в Ню Йорк – Луис, който играе ролята си особено впечатляващо, и майката на AJ – Бриана, която се бори със зависимостта си към наркотици и междувременно издирва изчезналата си дъщеря. Засегнати са сериозни и важни теми, поради което сериала понякога залита към мелодраматичното, но основният тон остава комичен и позитивен.

Разбира се, запознатите с кариерата на Ру Пол и кралиците от реалити състезанието му са наясно, че от тях не можем да очакваме актьорска игра на нивото на Мерил Стрийп. Въпреки това, изпълненията са задоволителни, а продукцията отдава почит към campy сериалите от 90-те години с преувеличените си антагонисти и закачливия си диалог.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина