6 световни ЛГБТ филма, които трябва да гледате

Никой не може да отрече разнообразието на ЛГБТ киното във всичките му форми и цветове. От ниско-бюджетни инди диаманти като „Рафики“ до мейнстрийм продукции като „Планината Броукбек“. Не трябва да забравяме и богатството на страхотни филми на езици, различни от английския. Все пак най-прекрасното изживяване често е извън комфортната ни зона. Представяме ви 6 световни ЛГБТ филма, които не трябва да пропускате!

„Фантастична жена“ (2017):

 
L’N’Q: House & Disco
 

Филмът на чилийския режисьор Себастиан Лелио разказва за транс жената Марина, която се опитва да преживее смъртта на любимия си и се сблъсква с предразсъдъците на обществото. Филмът печели Оскар за най-добър чуждоезичен филм през 2018. “Eдна фантастична жена” („A Fanastic Woman“) е важен филм, в който Лелио предприема интересни режисьорски решения. Много от сцените на филма се превръщат в импресионистки произведения, черпещи вдъхновение от високото изкуство.

„Мъжкарана“ (2011):

„Мъжкарана“ („Tomboy“) ни въвежда в живота на Лор, която през лятната ваканция се мести със семейството си в нов квартал в Париж. Опитът на главната героиня да се впише в компанията на местните деца и да изгради приятелство с тях се увенчава с успех, но предизвиква и неочаквани сътресения в живота на Лор. Филмът поставя проблематиката за гъвкавата полова идентичност и осъзнаването на сексуалната ориентация и успява да погълне зрителя, без да проповядва идеологически послания.

„Обстоятелство“ (2011):

Красивата Никол Бушери участва в този френско-иранско-американски филм, разказващ за живота на иранската тийнейджърка Атафе и нейната най-добра приятелка Ширийн. Двете момичета се потапят в света на секса, наркотиците и алкохола и се влюбват една в друга. „Обстоятелство“ („Circumstance“) представя конфликта между различната сексуална ориентация и ислямския фундаментализъм.

„Прислужницата“ (2016):

Основната сюжетна линия в “Прилужницата” разказва за тайния конспиративен план на измамника Граф Фудживара, който се опитва да ограби богатата японската наследница Лейди Изуми Хидеко, живееща в лукс с властния си чичо Кузуки. В планът е замесена неграмотната крадла Сук Хи, която бива наета като прислужница на Хидеко и се опитва да повлияе на емоциите ѝ, като я накара да се влюби във Фудживара.  След това всичко се обърква и нищо във филма не е такова, каквото изглежда. Между Хидеко и Сук Хи се поражда сексуално напрежение още от самото начало, което по-късно прераства в опасна и напрегната любовна афера. Елегантната кинематография и динамичното действие на филма правят изживяването още по-вълнуващо, а повторното гледане е повече от задължително.

„Лиз през септември“ (2014):

Момичета, мечтали ли сте някога да прекарате уикенд на вила на плажа с всичките си приятелки лесбийки? Именно това е основната сюжетна линия на „Лиз през септември“ („Liz in September“). Испано-езичният филм предлага страхотно разнообразие от красиви и талантливи актриси, както и сладка любовна история, която ще размекне сърцето ви.

„Вива“ (2015):

„Вива“ („Viva“) разказва за стилиста Хесус, който работи за компания от драг кралици. Героят също мечтае за светлините на прожекторите, но се сблъсква с нетолерантността на баща си. Филмът впечатлява най-вече с визуалните си образи, отразяващи реалистично живота в Хавана, Куба.