PROUD.bg Review: важните уроци в едноименния албум на Cub Sport

Cub Sport вероятно са напълно непознати на българската публика. Става дума за австралийска инди поп банда, подвизаваща се на алтернативната сцена и събрала завидно количество последователи през последните години. Музиката им взема назаем от традициите на синтпоп жанра, но често звучи отнесено и замечтано.

Най-интересното и важното при интерпретирането на музиката при Cub Sport, обаче, е историята зад кулисите. Докато композират втория си албум „BATS“ преди две години, вдъхновен от отзвука на терористичния акт в Орландо, вокалистът и фронтмен на бандата – Тим Нелсън, решава да се разкрие пред колегите си от групата и пред публиката. Освен това, той споделя, че има чувства към клавириста на групата – Сам Нетърфилд. Съвсем неочаквано, Сам отговаря на чувствата му и едновременно с това също се разкрива. Звучи като приказка, нали? Двамата сключиха брак наскоро, след като Австралия легализира гей браковете.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Вътрешните трансформации на главния композитор Тим Нелсън през тези вълнуващи времена се отразява и на музиката. „BATS“ звучеше, като албум на разкриването и себеприемането, но също така не успяваше да опише в дълбочина изживяванията на доскоро прикрития музикант. От своя страна, актуалният eдноименен албум „Cub Sport“ прави очакваната крачка напред и намира Нелсън в едно по-искрено и ранимо положение, като същевременно демонстрира непозната досега увереност. В интервюта, самите Cub Sport споделят, че са решили да кръстят албума си по този начин, защото го чувстват като ново начало. Двойката Тим Нелсън и Сам Нетърфилд вече са далече от идеята за себеприемането, чувстват се комфортно в собствените си тела и искат да вдъхновят младите поколения да приемат себе си и да бъдат искрени.

Албумът започва с акапелната „Unwinding Myself“, от която става ясно, че творбата ще бъде много лична и емоционална. „I am finally feeling something, I am not denying myself anymore, I can finally feel the things that I’d avoid“ („Най-накрая усещам нещо, вече не отричам себе си, най-накрая мога да усетя чувствата, които избягвах“). Фокусът се размeства в по-експерименталните „Lift Me Up“ и „Light II“. Парчето „Come Out“ описва разкриването на сексуалната ориентация като един сложен емоционален процес, който продължава дълго след като си изрекъл думите. Връхната точка в албума е атмосферичната „Party Pill“, която описва в детайли връзката между Тим и Сам – поетична, романтична и несъвършена.

Като цяло, третият албум на Cub Sport е поредната крачка напред в една бавна и постепенна еволюция. На моменти твърде разфокусиран и разтеглен, той доказва, че бандата има още накъде да върви и да се развива. Същевременно, той изпраща важни послания до гей общността – човек е най-силен и вдъхновяващ, когато е искрен със себе си и със света.

Оценка: 7/10

Може да чуете албума в: Spotify