„Женствеността не е запазена територия само за жените“ – интервю с фотографа Вихрен Георгиев

Всички познават Вихрен Георгиев като автор на един от най-популярните български проекти в социалните мрежи „People of Sofia“. Днес той разказва пред PROUD.bg за новата си книга „Жените на София“, компилираща разнообразие от вълнуващи портрети на жени с различни истории и излъчване и дори един спиращ дъха кадър с… драг кралица.

Как се зароди идеята за „Жените на София“?

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Доста спонтанно, както повечето неща при мен. Минаха пет години от издаването на първия ми фото-албум „People of Sofia/Хората на София“ (който скоро ще бъде преиздаден със съвсем нова визия и допълнен с нови кадри) и предложението за нова книга дойде малко неочаквано. Дадоха ми и много кратки срокове, ако се съглася. Понеже не исках да се повтаря с първата, реших, че ще е интересно да я направя само с жени. Имах достатъчно кадри за последните пет години, а и успях да снимам много нови специално за изданието.

Всяка твоя снимка върви със своята история и спомен. Кои са любимите ти снимки и истории в изданието „Жените на София?“?

Повечето са ми любими, защото са свързани с лични изживявания, емоции и много приятни срещи. Всички са много различни като персонажи и истории.

Най-забавно ми беше да снимам културистката по средата на ларгото. Тогава спираха коли и групички от хора, които също я снимаха, чуваха се клаксони и подсвирвания.

Много ме трогна историята на майката с дете в неравностойно положение – едно лъчезарно и прекрасно дете. В лицето на майката можеш да видиш през какво е минала, но и радостта ѝ, че успява да дава на детето си грижи и любов също не остава незабележима.

Прекрасната двойка момичета с трите им кучета, техните различни истории, довели ги до това да се намерят и заобичат…

Александра – една млада актриса с толкова въздействащо излъчване, която искаше да пише само едно “Вихрен е върхът!” и колкото и да я разубеждавам, че не е много възпитано и удачно в моя книга да пише това, остана непреклонно…

В книгата има поместена и портретна снимка на драг кралицата Monica Loca Divastation. Разкажи повече за това решение.

Женствеността може да се изразява по много и различни начини. Тя не е запазена територия само за жените. Стремежът на всеки, който чувства необходимост да изразява тази женственост е интересна и вдъхновяваща, а осмеляването да опиташ и да го постигнеш е повод за уважение. Monica е прецизна, внимателна и точна в това. Допадна ми като образ, който трябваше да включа задължително. Драг изкуството напълно се покрива с желанието ми да предам точно женствеността в книгата.

Какво е да си стрийт фотограф във времена на пандемия?

Не е лесно, заради по-малкото хора по улиците, но тук карантинните мерки не се спазват кой знае колко вече. Интересно е, че човек може да се съсредоточи само върху очите на хората, без да се разсейва от това кой как изглежда. В албума ще намерите цяло фолио само с очи на жени, което е доста силно като въздействие, смея да твърдя.