PROUD.bg Review: Животът на един гей мъж с церебрална парализа в „Специален“

Раян О’ Конъл е гей. Това, обаче, не е единствената му трудност. Той страда от церебрална парализа – тежко заболяване, което ограничава значително двигателните му способности. Две десетилетия от живота си, Раян прекарва, криейки и двете. Обяснява на приятелите си, че затрудненото му придвижване е следствие на удар от кола. „Разкрих се като гей на 17“, споделя той. „Приятелите и семейството му нямат проблем с това. Фактът, че съм инвалид е по-голямата трудност.“ Раян се разкрива публично и като инвалид с церебрална парализа през 2015, когато публикува мемоара си „Аз съм специален“, придружен от лично есе онлайн.

Книгата и статията привличат вниманието на актьора и продуцент Джим Парсънс, който решава да адаптира историята на О’ Конъл за телевизионен сериал. Четири години по-късно, проектът е факт и може да бъде гледан по Netflix.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Специален“ e революционен сериал, поначало. Той разказва историята на гей мъж с церебрална парализа – перспектива, която липсваше напълно в мейнстрийм медиите досега. Във филма Раян играе художествена версия на себе си, като млад журналист, работещ за блог. Той се страхува да разкрие пред колегите си диагнозата си и разказва измислената история за инцидента с колата. Разбира се, редакторката на сайта го принуждава да пише за себе си, което поражда особена ситуация. Настрана от здравословните проблеми, важен фокус пада върху любовния и сексуалния живот на Раян. Не е никак лесно да живееш като гей инвалид в общност, обсебена от мъжката красота и перфектната физика на тялото.

Важни герои в „Специален“ са най-добрата приятелка на Раян – Ким (Пунам Пател) и майка му Керън (Джесика Хечт). Докато главния герой се опитва да намери любов, майка му търси същото. Двамата преминават през една и съща ситуация, но виждат живота от различен ъгъл. Раян се опитва да докаже на себе си, че може да живее нормален живот, като останалите хора, независимо от заболяването си. Керън се опитва да се научи да живее, отделяйки време и за себе си, след като е прекарала години наред, грижейки се за нейния син.

О’ Конъл споделя, че няма сериозни разлики между опита на истинския Раян и героят Раян. И двамата са срамежливи, непохватни и неуверени. И двамата са изживели трудности, търсейки любов и афекция в гей света. Единствената разлика е, че героят в сериала губи девствеността си от сексуален работник, изигран от Браян Авларез („Уил и Грейс“). Секс сцената между двамата се опитва да разбие стигмата около проституцията и гей секса. Самият Раян споделя: „Трудно ми е да си обясня защо хората все още се страхуват от гей секса. В сериала ние се опитваме да го покажем такъв, какъвто е – забавен, секси, смущаващ, неудобен или комбинация от всички тези качества.“

Специфичното в сериала, че всички гей герои са изиграни от гей актьори. По този въпрос, О’ Конъл споделя: „За мен беше важно да наема гей актьори за тези роли. Не казвам, че хетеросексуалните актьори не могат да играят нещо, което не са, но светът е устроен така, че талантливите гей актьорите и актьорите-инвалиди не получават същите възможности, като останалите.“