Дейвид Колвер разказва за познанството си с Кристина Венено пред PROUD.bg

Преди броени месеци ЛГБТ+ зрителите по цял свят бяха покорени от новия биографичен сериал на HBO „Veneno“, разказващ за живота на испанската транс икона Кристина Ортис. И докато критиците продължават да предсказват триумф за екипа на предстоящите церемонии за телевизионни награди, ние се свързахме с художника Дейвид Колвер, който ни разказа за познанството си с покойната легенда и участието си в биографичната книга, върху която е базиран сериала.

Здравей, Дейвид! Кои са най-важните неща, които нашите читатели трябва да знаят за теб?

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

На 28 години съм. Живея в слънчева Барселона. Занимавам се с илюстрация, а отскоро започнах да трупам опит и като татуист.

Кога за първи път се сблъска с феномена Кристина Ортис?

За първи път чух за нея, когато я освободиха от затвора. Тогава започнаха да я канят в много телевизионни предавания, за да разкаже за травматичните си преживявания. Спомням си, че показваха много кадри от славното ѝ минало, които ме впечатлиха силно. Участията ѝ по телевизията бяха същински цирк. Интервюираха я с подигравателен тон, но въпреки това не можех да откъсна поглед и исках да науча повече за живота ѝ.

Защо смяташ, че Кристина е важна за испанската ЛГБТ+ общност?

Защото тя е въплъщението на една реалност, за която никой не искаше да чуе преди. Трудностите на транс жените са несравними. Много често те нямат друг избор, освен да преживяват като сексуални работници на улицата. Въпреки това, Кристина беше уверена в красотата си и доброто си сърце и показа на много хора, че можеш да създадеш собствено семейство, дори когато роднините те отхвърлят.

Кристина Ортис и Валерия Вегас

Разкажи ни за познанството си с Кристина.

Когато се преместих да живея в Мадрид, срещнах Кристина случайно на улицата и я помолих за снимка. Тя беше много мила и се зарадва, че млад човек я е разпознал. Онзи следобед си говорихме дълго време. След това многократно я виждах на същото място и често прекарвахме време заедно. Различни приятели ми идваха на гости, а аз ги водех при нея и ги запознавах. Кристина беше като туристическа забележителност в Мадрид (смее се). Исках всеки да я види и исках също тя да знае, че младите хора я обичат.

Ти си един от дизайнерите в последното издание на биографичната книга за Кристина. Как се случи това?

Запознах се с авторката на книгата Валерия Вeгас в Instagram още преди издаването. Тогава никой не искаше да публикува текста ѝ. Разбира се, години по-късно книгата е културна сензация. След смъртта на Кристина, Валерия реши да подготви ново издание и ме помоли като почитател и приятел да участвам с илюстрация, която изготвих специално за проекта.

Какво мислиш за сериала „Veneno“? Той успява ли да улови добре есенцията на Кристина?

Смятам, че е великолепен. Кристина щеше да се зарадва изключително много на уважението, което екипа показа спрямо нейната история, както и на избора на актриси и любовта на феновете и критиците. Тя си мечтаеше да бъде запомнена като звезда и тази мечта се сбъдна през последните месеци. Днес Кристина е глобален феномен!

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от David Kohlver 🏳️‍🌈 (@davidkohlver)