PROUD.bg Review: Адип Хорам омагьосва читателите в поредицата си „Darius The Great…“

Дариус Келнер не се чувства на мястото си нито в Америка, нито в Иран. Младежът говори по-добре клингонски от фарси и знае повече за социалните порядки в света на „Хобит“, отколкото за персийските такива. Той е на път да направи първото си пътуване до Иран, родната страна на майка му, и това го поставя в особена ситуация, за която спомагат и борбата му с клинична депресия и трудната връзка с баща му. В Иран за първи път опознава болния си дядо, любящата си баба и останалите си досега непознати роднини. Срещата, която променя всичко, обаче, е тази със съседското момче Сохраб.

“Darius the Great Is Not Okay” и „Darius the Great Deserves Better“ са от книгите, които успяват да накарат читателя да се почувства добре от историята, но и междувременно да засегнат значими теми, за които е нужно да се говори с повече уважение и разбиране.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Протагонистът Дариус Келнер е момче с американо-ирански корени, което живее с типичната социална тревожност за много тийнейджъри (и не само), а интересите му се различават от тези на повечето негови връстници. Опитът му с клинична депресия и предразсъдъците и расизма на заобикалящия го свят също не правят нещата по-лесни. Важен фокус в двете книги са темите за семейството, психичното здраве, приятелството и себеприемането.

В „Darius the Great Is Not Okay“ Адип Хорам ни пренася в Иран, където Дариус и семейството му посещават родителите на неговата майка. През цялото сюжетно действие авторът обогатява читателите с културните и социални порядки на Иран. Семейните отношения винаги остават значима част от всичко, с което главните персонажи се сблъскват. Особено важни са взаимотношенията между Дариус и неговия баща – темата за менталното здраве е фокусирана, върху тези два персонажа, но резонира и върху живота на героите, които споделят ежедневието си с тях. Трудностите за справяне с клиничните депресивни мисли не са излишно захаросани от автора, но към тях е подходено с нужната чувствителност.

„Darius the Great is Not Okay” е книгата, която полага основите на сюжета – научаваме откъде произлиза главния герой, какви са трудностите на порастването, с които се сблъсква и важността на семейството. Не на последно място, Адип Хорам обръща внимание и на силата на приятелството. В Иран Даруис се запознава със съседското момче Сохраб, което вдъхва сила и самочувствие у Дариус да бъде себе си, да се разкрива по-спокойно пред хора и да завързва социални контакти и приятелства. Много умело е загатната и сексуалността на героя, но тя така и не се превръща в основен фактор в първата книга. Авторът дава на Дариус нужното пространство и време, за да открие правилните думи, с които да изрази своята същност.

Снимка: Бож Димитров

Втората книга “Darius the Great Deserves Better” продължава историята след посещението в Иран. Персонажът привидно вече има всичко, за което един млад човек може да мечтае – гадже, мечтания стаж, място във футболния отбор на своята гимназия – но дали това се оказва достатъчно за него? В книгата протагонистът е вече млад мъж, който преминава през възходите и паденията на израстването – първата любов, първата целувка, съхраняването на значимите в живота приятелства и воденето на социален живот и романтична връзка.

Важните теми, въведени в първата книга, са доразвити и обогатени с помощта на нови персонажи, които до този момент са били бегло споменавани (например бабите на Дариус – майки на неговия баща). Въпросът за сексуалната ориентация и приемането ѝ на лично ниво и в социален план е застъпен по-значително в тази книга. Повдигат се важни казуси като сексуалността през погледа на различните поколения и жертвите, които хората около нас правят в името на любовта.

“Darius the Great is Not Okay” и “Darius the Great Deserves Better” са две очарователни YA книги, които макар по същество да засягат тежки и понякога тъжни теми, успяват да достигнат впечатляващ баланс и да оставят читателя с усмивка на лице и приятно чувство след затварянето на последната страница.

За автора:

Адиб Хорам е автор, графичен дизайнер и любител на чая. Той живее в Канзас Сити, Мисури, където хората обикновено не говорят за себе си от трето лице. Можете да го намерите в Twitter (@adibkhorram), Instagram (@adibkhorram) или на adibkhorram.com.