PROUD.bg Review: тайните на трима аутсайдери в „Eдна целувка“

Гей младежът Лоренцо (Римау Грило) е осиновен от модерно и прогресивно-мислещо семейство и е сигурен в светлото си бъдеще. Мисленето му се променя още на първия учебен ден, когато се сблъсква с хомофобията на съучениците си и осъзнава, че няма да се впише лесно в средата. Харизматичната Блу (Валентина Романи) пък става жертва на подигравки, когато в училището се разпространява информацията, че тя е била част от сексуална оргия с бившия си приятел и приятелите му. Когато двамата с Лоренцо се сприятеляват, към компанията им се присъединява срамежливия баскетболист Антонио (Леонардо Пазали).

Режисьорът Иван Котронео, който е адаптирал за филма личния си роман „Eдна целувка“, ни представя история, в която може да се припознае всеки от нас, който се е чувствал като аутсайдер през тийнейджърските си години. Всеки един от тримата главни герои крие свои собствени тайни и води различна война.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Лоренцо е принуден да се сблъска със суровата реалност и да направи крачка отвъд фантастичния свят, в който е живял до този момент и в който Лейди Гага е богинята на света (а тя не е ли наистина?!). Блу пише писма до себе си – терапевтична стратегия, чрез която да разбере сложните си емоции и срама, с който трябва да се бори всеки ден. Антонио също не може да разбере чувствата си, а смъртта на по-големия му брат отваря душевна пропаст, която той не знае как да запълни.

Основната сюжетна линия на „Една целувка“ напомня на вече класическия „Предимствата да бъдеш аутсайдер“. Забелязват се и препратки към легендарния „Бъди до мен“ (по романа на Стивън Кинг). Италианският филм, обаче, разширява обхвата си и фокусира вниманието си и върху родителите на героите. Освен това, напълно изненадващи са музикалните сцени във филма, които вероятно ще породят смесени реакции – някои ще ги сметнат за излишни и преувеличени, а други ще се забавляват на начина, по който те освежават атмосферата.

Има какво да се желае и от актьорската игра, както и от темпото на лентата, но дребнавите забележки избледняват пред финалната част на филма, която изненадва с мрачните сюжетни завои, задълбочаването и развиването на персонажите и емоционалния край, който се случва толкова бързо и неочаквано, че ти е нужно време да го осмислиш.

„Eдна целувка“ е смел и необичаен филм, който поставя важни и релевантни проблеми за днешните младежи. Правилният баланс между комедия и драма го прави лесно-достъпен, а главозамайващия финал въздейства безупречно.

Прожекцията на “Една целувка” ще се проведе на 28 март (четвъртък), от 20:00 ч., в общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub в София. Филмът е на италиански с български субтитри.