По следите на творческото безсилие

Димитър Шопов, Алина Папазова, Александра Ласкова и Вълко Чобанов представят свои обекти, рисунки, инсталации, видео, живопис и бордова игра в галерията на Гьоте-институт.

Гьоте-институт България отправя покана за следващата изложба в своята галерия, която цели перформативно да изследва творческото безсилие като естествен интеграл от света на съвременното изкуство. Откриването на 25-и април, вторник, от 18:30 часа, ще провокира посетителите да влязат в обувките на българския визуален артист, тръгнал по пътя на изграждане на своето творческо CV.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В края на януари тази година Димитър Шопов, Алина Папазова, Александра Ласкова и Вълко Чобанов заминават на пленер в черноморското село Варвара. Тръгват натам без конкретни идеи, художествени материали и с нула очаквания. На място ги посреща Витка, домакинята на къщата за гости, която очаква да срещне „нормални“ художници с четки и бои. Вместо това получава закачлив отговор, че са концептуални артисти.

Скоро след пристигането си четиримата усещат невидимото присъствие на творческото безсилие. То ги води за ръка през обезлюдените заливи, улици, просторни поляни и споделя с тях самотните видения, на които стават свидетели, докато наблюдават преминаването на Зелената комета C/2022 E3 покрай Земята. И всичко това насред мъртвото очарование на зимното море.

Неусетно четиримата вече са започнали да си общуват с „духа“ на творческото безсилие. За комуникация си с него не използват класическата дъска за спиритически сеанс, а измислят бордова игра с многозначителното име „От „Кристал“ до documenta“. Със своя иронично-саркастичен подход играта показва пътя на съвременния, локален артист през познати градски паркове, галерии, институции и общуването със съвсем реални хора в името на едно успешно творческо CV.

Четиримата художници ще демонстрират перформативно играта по време на откриването на 25-и април в Гьоте-институт, като впоследствие тя ще остане в галерията и ще може да бъде играна от посетителите на изложбата. За победителите дори са предвидени награди – ръчно изработени ключодържатели, направени с намерени на плажа материали.

В настоящата изложба виждаме също така резултатите от тяхната борба, в чийто саундтрак е включен и един от хитовете на бандата All Saints, както се забелязва от едно от морските им видеа. В крайна сметка четиримата оставят след себе си и други доказателства за тяхното честно и почти детско общуване с времето – морски обекти, рисунки, инсталации, видео. Когато се връщат у дома, четиримата все пак решават да нарисуват и по едно живописно платно – по съвет на Витка.