PROUD.bg Review: serpentwithfeet възпява чернокожата гей любов в “DEACON”

 
BHK Banner
 

С втория си албум “DEACON” Josiah Wise, известен със сценичния си прякор serpentwithfeet, продължава да достига до все повече слушатели и да получава признанието, което заслужава. Чернокожият музикант от Балтимор изоставя мрачната атмосфера, с която ни спечели в дебюта си “soil” и EP-то преди него “blisters”.

Вдъхновен от модерното R&B звучене и колабораторите си Sampha, Tyrone Carter, Denzel Baptiste и Nao, той се отдава на едно по-предвидимо и традиционно звучене, а текстовете му се фокусират върху красотата на гей любовта.

Проект като “DEACON” е особено важен през 2021 година в контекста на жестоката реалност за много цветнокожи членове на ЛГБТ+ общността. Записът рисува утопичен свят, в който фундаменталната сила на любовта съществува без натиска на външни сили. Няма препратки към хомофобски престъпления или Black Lives Matter движението. Това е един безвременен албум за безусловната човешка любов между лирически герои от един и същи пол.

Serpentwithfeet предизвиква стереотипите и нереалистичните очаквания към чернокожите мъже, като се заиграва смело с мъжествеността, уязвимостта и сексуалността си. Въпреки значително по-олекотеното си звучене, някои от разпознаваемите черти на артистичността му продължават да правят силно впечатление – мистичността и театралното начало присъстват в шепота на откриващото “Hyacinth” и сексуалната ода “Wood Boy” (“Damn, he fillin’ up my body, damn, I like him inside me”), а госпъл елементите се откриват в “Malik”. “Sailor’s Superstition” пък е вероятно най-красивото и запомнящото се парче в краткия албум, като в него несигурността от бъдещето се сблъсква с надеждата на силната любов.

Цялостно “DEACON” отстъпва пред качеството на въздействащия си предшественик “soil”, но успява да открие правилния баланс между модерно и оригинално, и да бъде минималистичен и красив, без да бъде недоразвит (което е същинско постижение, за албума, продължаващ около 30 минути).

Слушайте “DEACON” на serpentwithfeet в Spotify.

Хареса ли ви статията?