PROUD.bg Review: serpentwithfeet възпява чернокожата гей любов в „DEACON“

С втория си албум „DEACON“ Josiah Wise, известен със сценичния си прякор serpentwithfeet, продължава да достига до все повече слушатели и да получава признанието, което заслужава. Чернокожият музикант от Балтимор изоставя мрачната атмосфера, с която ни спечели в дебюта си „soil“ и EP-то преди него „blisters“.

Вдъхновен от модерното R&B звучене и колабораторите си Sampha, Tyrone Carter, Denzel Baptiste и Nao, той се отдава на едно по-предвидимо и традиционно звучене, а текстовете му се фокусират върху красотата на гей любовта.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Проект като „DEACON“ е особено важен през 2021 година в контекста на жестоката реалност за много цветнокожи членове на ЛГБТ+ общността. Записът рисува утопичен свят, в който фундаменталната сила на любовта съществува без натиска на външни сили. Няма препратки към хомофобски престъпления или Black Lives Matter движението. Това е един безвременен албум за безусловната човешка любов между лирически герои от един и същи пол.

Serpentwithfeet предизвиква стереотипите и нереалистичните очаквания към чернокожите мъже, като се заиграва смело с мъжествеността, уязвимостта и сексуалността си. Въпреки значително по-олекотеното си звучене, някои от разпознаваемите черти на артистичността му продължават да правят силно впечатление – мистичността и театралното начало присъстват в шепота на откриващото „Hyacinth“ и сексуалната ода „Wood Boy“ („Damn, he fillin’ up my body, damn, I like him inside me“), а госпъл елементите се откриват в „Malik“. „Sailor’s Superstition“ пък е вероятно най-красивото и запомнящото се парче в краткия албум, като в него несигурността от бъдещето се сблъсква с надеждата на силната любов.

Цялостно „DEACON“ отстъпва пред качеството на въздействащия си предшественик „soil“, но успява да открие правилния баланс между модерно и оригинално, и да бъде минималистичен и красив, без да бъде недоразвит (което е същинско постижение, за албума, продължаващ около 30 минути).

Слушайте „DEACON“ на serpentwithfeet в Spotify.