„Гордея се, че се разкрих, въпреки че не беше безопасно“ – интервю с Васил Гарванлиев

Преди три седмици Васил Гарванлиев представи Северна Македония на песенния конкурс Евровизия с песента „Here I Stand“, а няколко дни преди участието си се разкри като гей пред английското списание „Attitude“. Свързахме се с изпълнителя, за да си поговорим за трудностите на ЛГБТ+ хората на Балканите, както и за предстоящото му участие на сцената на София Прайд (на 12 юни).

Поздравления за смелостта да се разкриеш! Какво беше чувството да изречеш думите след всички спекулации по темата?

 
L’N’Q: House & Disco
 

Дълго време очаквах правилния момент да направя тази крачка. Когато списание „Attitude“ се свързаха с мен, знаех, че трябва да използвам тази платформа. Гордея се, че се разкрих, въпреки че не беше безопасно за мен, защото така мога да бъда глас за всички онези, които нямат свободата да говорят открито.

ЛГБТ+ хората на Балканите не се радват на особено разнообразна репрезентация в сферата на популярната култура. Какво означава за теб да бъдеш „посланик“ на общността?

Осъзнавам, че имам голяма отговорност. Смятам, че това, че съм гей е едно от най-безинтересните неща в моя живот, но ако разкриването ми помогне на хората да са по-открити и свободни, това би ме направило истински щастлив.

Според теб какъв е начина да променим мнението на хората по темата за ЛГБТ+ равенството?

Бавно, но славно. Важно е да говорим спокойно по темата, да образоваме хората и да им даваме пример, че не сме толкова различни от тях.

Всички научихме за абсурдния скандал около флага в официалното видео към песента „Here I Stand“, който се превърна в поредното оръжие за политическо напрежение. Как понесе това?

Аз съм човешко същество и съм уязвим. Няма да лъжа и да казвам, че ми беше лесно. Продължавам всеки ден да се събуждам и да чета мразещи коментари за ситуация, която бе взета извън контекст и бе превърната в ненужна драма. Баба ми е от Игралище (село в Югозападна България – бел.ред.) и така получих български паспорт в началото на века.

На 12-ти юни ще направиш първото си изпълнение на прайд. Какво трябва да очакваме?

Това ще бъде не само първото ми изпълнение на прайд, но и първото ми изпълнение в България. Много се вълнувам и нямам търпение да споделя любовта и гордостта си с всички.

Отношението към теб промени ли се след изпълнението ти на Евровизия?

Надявам се, че се е променило. Много се гордея с това, което направих на Евровизия, въпреки резултатите. След цялата драма и тези две години очакване, фактът, че участвах в Евровизия ме накара да се чувствам като победител. Дадох всичко от себе си и си спомням момента с умиление.

Работиш ли вече върху бъдещи проекти?

Да, в момента работя върху EP, което ще бъде на английски език. Също така ме очакват много пътувания през следващите няколко месеца. Бих се радвал един ден да работя и с български артисти и да изпея нещо на вашия език.

Послание към читателите на PROUD.bg?

За да успеете е нужно поне един човек да вярва във вас. Ако ми позволите аз да бъда този човек, вече сте победители в живота. Аз вярвам във вас!