PROUD.bg Presents: Звуците на май 2021

В месечната рубрика PROUD.bg подбира саундтрака на месеца aka новите музикални албуми, които в никакъв случай не трябва да пропускате. През май загрявахме за прайд месеца с:

Aly & AJ – a touch of the beat gets you up on your feet gets you out and then into the sun:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Сестрите Aly & AJ се разписват с първия си албум от 14 години насам, който ги намира изключително вдъхновени и смесващи носталгични влияния от 70-те години с модерен алтернативен вайб. „a touch of the beat…“ е чудесен летен албум, подходящ за дълги пътувания, градински партита и отпускащи слънчеви бани. Сред основните теми, които вълнуват дуото този път са освобождаването от ограниченията, тежестта на времето, неизбежното съзряване и насладата от малките неща в живота.

Слушайте „a touch of the beat gets you up on your feet gets you out and then into the sun“ на Aly & AJ в Spotify.

Ashe – Ashlyn:

В първия си албум „Ashlyn“ Ashe се сработва с Leroy Clampitt и FINNEAS за впечатляващ резултат, белязан от почерка и на двамата ѝ ко-продуценти. Въпреки очевидните вдъхновения от популярни течения и изпълнители (кхъм, Billie, кхъм…), русата красавица от Сан Хосе успява да комуникира искрени емоции и лични истории, които трансформира в безкомпромисен триумф на волята и независимостта. В 13-те парчета уязвимостта се превръща в основна сила на Ashe, а от това всички можем да научим важен урок.

Слушайте „Ashlyn“ на Ashe в Spotify.

Lord Huron – Long Lost:

Световните критици бързо обявиха „Long Lost“ за връхната точка в досегашната кариера на Lord Huron и в това няма нищо случайно. Наследникът на „Vide Noir“ успява да достави удоволствие на няколко фрагмента слушатели, балансирайки леснослушаемата мелодичност на The Lumineers с амбициозна концепция и атмосферична чудатост в духа на Дейвид Линч (закриващият ембиънт експеримент „Time’s Blur“ поглъща души). Пасторалната музика на групата никога не е звучала толкова саундтраково и богато.

Слушайте „Long Lost“ на Lord Huron в Spotify.

Olivia Rodrigo – SOUR:

Всички научихме за потенциала и композиторския талант на 18-годишната Olivia Rodrigo преди месеци, когато сингъла „drivers license“ предизвика масова истерия сред по-младите слушатели. Дебютният ѝ албум „SOUR“ оправдава всички очаквания, като разкрива и нови страни на певицата, като афинитета ѝ към поп пънк и 90-тарски гръндж рок. Не липсват следи и от театралните корени на Olivia в мелодраматичните балади, които ще спечелят почитателите на милениал идоли като Conan Gray и Troye Sivan.

Слушайте „SOUR“ на Olivia Rodrigo в Spotify.

SHAED – High Dive:

Цели пет години след първия сингъл на SHAED, дебютният дългосвирещ запис на групата достига до нас. За щастие, чакането си заслужаваше! Пандемията принуждава триото да пренапише голяма част от песните си, а в крайна сметка получавам един далеч по-амбициозен инди поп албум, който печели не само от композиторския талант на братята Ernst и вокалните умения на Chelsea Lee, но и от присъствието на спиращи дъха оркестрации.

Слушайте „High Dive“ на SHAED в Spotify.