Най-добрите ЛГБТ+ книги от 2019 година

2019-та година беше белязана от въздействаща художествена куиър литература, поглъщащи мемоари и впечатляващи исторически книги за гей движението. Много от ЛГБТ+ книгите не само спечелиха заслужени награди, но и получиха неочаквано признание от големите медии и критици. Ние от PROUD.bg също имаме свои фаворити и те са:

Black Leopard, Red Wolf  (Marlon James):

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Black Leopard, Red Wolf“ е първата част от фентъзи трилогия, която дава обещание за оригиналност и очаквана градация. Marlon James черпи вдъхновение от често подценяваната африканска митология и пресъздава древен свят, обитаван от магични леопарди, страховити вещици и враждуващи племена. Главният герой е ловец, изпратен да намери изгубено дете, а мисията го отвежда до неочаквани приключения. Възможни са съпоставки с „Lord of the Rings“ и „Beowulf“, но кървавият роман изненадва с неочаквани куиър елементи.

Drag: The Complete Story (Simon Doonan):

В енциклопедията „Drag: The Complete Story“ Simon Doonan надскача всички очаквания и представя впечатляващо разнообразна и широкоспектърна история на драг изкуството. Да я наречем ‘книга за RuPaul’s Drag Race’ би означавало напълно да пренебрегнем уменията на Simon да синтезира важна информация не само за мейнстрийм драг-а на 21-ви век, но и за бунтът на андрогенността, драг кралете и радикалните пионери от ЛГБТ+ освободителното движение. „Drag: The Complete Story“ е същинско визуално пиршество за читателите!

Hot Dog Girl (Jennifer Dugan):

„Hot Dog Girl“ е книга за новите запознанства, приятелствата и моралните основи на човешкото битие. Jennifer Dugan доказва, че умее да пише приятна тийнейджърска романтика, макар и на моменти да се заиграва с откровено проблематични идеи. Много млади хора ще се припознаят в образа на наивната и непохватна главна героиня Elouise, която иска да бъде забелязана и обичана, а амбициите ѝ я довеждат до допускането на абсурдни грешки.

Like A Love Story (Abdi Nazemian):

„Like A Love Story“ е роман за СПИН епидемията през 80-те години, за дейностите на организацията ACT UP, за кралицата на поп музиката Мадона, за живота на имигрантите в САЩ и за избраните семейства. Разказана от гледната точка на трима главни герои, книгата въздейства емоционално и изненадва с изумителна автентичност, каквато може да се създаде единствено след дълбочинно проучване и познаване на времената. Да не говорим, че красивата и детайлна корица заслужава отделна статия!

Lot (Bryan Washington):

„Lot“ е сборник от брутални и сурови художествени разкази за младеж, който продължава да търси мястото в обществото в Хюстън, Тексас. Порастването на протагониста е свързано с важно самоосъзнаване за етническата му и расова принадлежност, сексуалната ориентация и липсата на по-голямата му сестра, както и трудностите с избухливия характер на брат му. Темите за бедността, семейството, наркотиците, насилието и смъртта са умело преплетени в безкомпромисната проза на Bryan Washington.

Mama’s Boy (Dustin Lance Black):

Дългоочакваният мемоар на сценариста, активист и съпруг на Tom Daley – Dustin Lance Black разказва за спомените му като младеж, израснал в мормонско семейство. Силно религиозната му майка Anne се е справила с множество здравословни проблеми и спиращо дъха домашно насилие. Разкриването на сина ѝ, обаче се оказва най-голямата трудност, с която тя трябва да се пребори. „Mama’s Boy“ е доказателство, че любовта винаги се оказва по-силна от невежеството и омразата.

Me (Elton John):

Много медии решиха да промотират автобиографията на Elton John като сборник от звездни клюки, но той всъщност се оказа една искрена и смешна история, изпълнена със завидно чувство за самоирония. В тонът на звездата липсва очакваната сантименталност, на която станахме свидетели във филма „Rocketman“. Вместо нея получаваме интересни истории от детството му и обяснение в любов към дългогодишния му сътрудник Berin Taupin и звездите John Lennon, Elizabeth Taylor, Freddie Mercury и George Michael.

On Earth We’re Briefly Gorgeous (Ocean Vuong):

Ocean Vuong е същински магьосник с думите – всички се убедихме в това още когато прочетохме стихосбирката „Night Sky with Exit Wounds“. Дебютният му роман „On Earth We’re Briefly Gorgeous“ е писмо от син към майка му, която не може да чете. Проследяваща драматичната семейна история на виетнамско семейство, книгата въздейства с красива чувствителност и засяга темите за класата и очакванията към мъжествеността.

Red, White & Royal Blue (Casey McQuiston):

„Red, White & Royal Blood“ има потенциала да бъде една от най-дразнещите, нереалистични и сладникави книги и въпреки това успява да бъде толкова интригуваща и смешна. Младежкият роман на Casey McQuiston достигна до невероятен мейнстрийм успех и се превърна в една от най-продаваните и обсъждани книги за 2019 година. Любовната история между принца на Великобритания и синът на американския президент започва като всеки друг fan-fiction, но постепенно се превръща в страхотна демонстрация на писателски талант.

We Are Everywhere (Matthew Riemer и Leighton Brown):

Matthew Reiner и Leighton Brown, които работят върху Instagram страницата ‘lgbt_history’, събират голяма част от архивите си в енциклопедията „We Are Everywhere“, която заслужава място във всяка куиър библиотека. Книгата припомня важни моменти от историята на освободителното ЛГБТ движение и се фокусира върху активизма, прайдовете. Въпреки наличието на полезен и информативен текст, фокусът на книгата остава върху визуалния материал.